Броят на заразените с коклюш продължава да расте

Коклюшът е опасно инфекциозно заболяване, което застрашава живота на кърмачета и малки деца, но възрастните също могат да се заразят. Броят на заразените продължава да расте! Какви са симптомите, как се лекува, има ли превенция, споделя в специално интервю пред Safe News доктор Ралица Калинова, педиатър в Медицински комплекс "Доверие". 

 

Коклюш е остро респираторно инфекциозно заболяване на горните дихателни пътища. Предава се по въздушно-капков път. 

 

Какви са симптомите?

 

“Обикновено след 7-10 дневен инкубационен период започват да се появяват симптомите, тоест при самото заразяване ние не знаем, че сме заразени. След около десетина дена се появява температура, кашлица, може носът да се запуши. След около още една седмица непроведено лечение, кашлицата започва да става упорита, мъчителна, с невъзможност за поемане на въздух.”, споделя д-р Калинова 

 

При децата се изразява по-тежко, защото те още нямат добре изграден имунитет. Според специалиста е най-опасно за деца до 6 месечна възраст, понякога и до годинка. Ако се разболеят, най-добре е да се лекуват в болница, защото при тях много по-бързо се отичат лигавиците на дихателните пътища и има опасност от задушаване и невъзможност за поемане на въздух. 


 

Как протича заболяването?

 

При неимунизираните бебета и тези с незавършен имунизационен статус, болестта протича тежко от самото начало - много висока температура и мъчителна суха кашлица, но единственият начин да се докаже е само с лабораторни изследвания. Няма как нито клинично, нито на слушалка, нито на рентген да се разбере, че те носят точно този причинител.

 

При юношите е възможно заболяването да протече напълно безсимптомно. При тях обикновено преминава като една обикновена настинка и те дори не разбират, че са били болни от това, но те са преносители и могат да заразят всеки около себе си. 

 

Според д-р Калинова епидемиите имат някаква периодичност. Коклюшът не е изчезнало заболяване, за разлика от някои други инфекциозни заболявания, които с течение на времето и с ваксините са изчезнали. “Но има и нещо друго, че с времето микроорганизмите променят своята генетика и най-вероятно това е времето, в което те генетично преминават на друг етап и тогава се появяват епидемиите. В протичането има някаква разлика, защото това, което го пише като типична клинична картина, вече не винаги протича по същия начин. Така протича само при неимунизирани. Много от хората вече са имунизирани и имат някакви антитела и в зависимост от това на кой етап са от ваксината може да протече по различен начин, дори може да са само носители, без да се разболеят. Предполага се, че някъде около 5-6 години след преболедуване или след ваксинация в тялото на хората циркулират още антитела и след това те вече намаляват и се изчерпват. Затова в имунизационния календар си има определени периоди, в които се слага ваксината, в която има коклюшна компонента.” - добавя специалистът. 

 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки