Човешкият папиломен вирус - причини и превенция

Човешкият папиломен вирус (ЧПВ) е ДНК вирус, който засяга над 90% от полово активните хора. Той е и основен виновник за рака на шийката на матката при жените. Какви са причините са появата му и има ли превенция споделя в специално интервю пред Safe News д-р Янчо Делчев, завеждащ гинекологичното отделение на Медицински комплекс "Доверие". 

 

Д-р Делчев подчертава, че човешкият папиломен вирус няма специфични симптоми и обикновено се открива при профилактичен преглед. Ето защо е толкова важно да не се пропускат прегледи и изследвания. 

 

„Съвременните схващания са, че папиломният вирус е един от главните фактори за появата на рак на маточната шийка. Годишно в света около 500 хиляди жени се разболяват от рак на маточната шийка.” - добавя д-р Делчев. 

 

Разбиране и превенция

 

Папиломният вирус може да причини различни промени в лигавицата на влагалището и вулвата, които варират от доброкачествени до предракови изменения. Лечението на рака на маточната шийка е възможно, но превенцията и ранното диагностициране са ключът. Д-р Делчев разказва подробно и за ваксините срещу ЧПВ и че благодарение на тях би могло напълно да изчезне съществуването на вируса.

 

Той призовава за редовни профилактични прегледи, включващи клиничен преглед, цитонамазка и ехография. Специалистът отбелязва, че добре структурираният подход ще намали процента на пропуски и ще повиши откриваемостта на предраковите състояния.

 

В заключение, д-р Янчо Делчев подчертава значението на превенцията от ЧПВ и рак на маточната шийка. Редовните прегледи, ваксини и осведоменост по темата играят ключова роля в поддържането на общественото здраве. 

 

Научете повече във видеото:

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки