Детското здраве и качеството на въздуха: Как можем да направим промяна?

Замърсяването на въздуха оказва влияние върху всеки аспект от нашия живот, особено върху развитието на децата. То ги прави по-сънливи и по-раздразнителни, а в дългосрочен план може да има неблагоприятни последици върху тяхното невропсихологично развитие. Въпреки че не можем да видим въздуха, който дишаме, той има огромно влияние върху нас. Затова, едно от малките неща, които можем да направим, е да осигурим достатъчно проветряване.

Фотка Георгиева, клиничен психолог в Медицински Комплекс „Доверие“, сподели в ефира на предаването 100% Будни в ефира на БНТ: "Ако научим децата си да се грижат първо за собственото си здраве, респективно и за хората около тях, да имат грижа и отношение към природата, т.е. да са активни и будни – това ще е достатъчно начало."

 

Медицински Комплекс „Доверие“ e един от първите партньори на социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“.

 

За първите четири месеца на годината инициативата събра значителна обществена и бизнес подкрепа в цялата страна. Множество обществени организации, институции и бизнеси от различни сектори, които се ангажираха със задачата да подобрят качеството на въздуха в класните стаи. В рамките на кампанията бяха инсталирани общо 160 сензора в училища и детски градини в градовете Русе, София, Враца и Пловдив.

 

Вижте цялото интервю  >>> 

 

Социалната кампания "Знаеш ли какво дишаш?" бе отличена с две награди за своята ангажираност и успешност. В конкурса "Най-зелените компании в България", организиран от b2bmedia, кампанията спечели награда в категорията "Зелена инициатива". Това признание подчертава значимостта на кампанията в работата за подобряване на качеството на въздуха в класните стаи.

 

Проблемът със замърсяването на въздуха получава все по-голям обществен отзвук в последните години. Кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" акцентира върху важността от подобряването на качеството на въздуха в класните стаи, където децата прекарват значителна част от времето си. Лошото качество на въздуха може да има сериозни негативни последствия върху здравето, включително заболявания като астма, хроничен бронхит и алергии. Децата са особено уязвими на въздушното замърсяване, тъй като дишат по-голямо количество въздух спрямо своя телесен размер.  С инсталирането на датчици в училищата и детските градини, кампанията предоставя възможност за наблюдение в реално време на нивата на въглероден диоксид, влажност и температура в помещенията. При надвишаване на допустимите норми, датчиците предизвикват звукови сигнали, което позволява на отговорните лица да предприемат навременни мерки, включително проветряване на помещенията.

 

От началото на кампанията се включиха училища и детски градини от градовете Русе, София, Пловдив и Враца. В следващите месеци се планират дискусии в градове Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Видин, където ще вземат участие експерти от общините, училищата, местните медии и граждански организации. Целта на кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" е да повиши информираността за значението на качеството на въздуха в класните стаи и да насърчи всички заинтересовани страни да предприемат необходимите мерки. Кампанията получава силна подкрепа от бизнес представители, обществени организации и дарители.

 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки