Диастаза на коремните мускули: защо операцията не винаги е решение

Диастазата на коремните мускули е често срещано състояние, което може да засегне както бременни жени след раждане, така и всеки друг възрастен, независимо от пола. Диастазата представлява увеличение на разстоянието между правите коремни мускули. Обикновено това състояние се наблюдава при жени във възрастовия диапазон от 20 до 40 години след раждане, но може да се появи и при мъже, това сподели д-р Ивайло Евстатиев, хирург в медицински комплекс "Доверие", в специално интервю за SafeNews.

 

 

Причините за диастазата могат да бъдат различни, но общо казано включват изтъняване и раздалечаване на коремните мускули, като бялата линия се разширява с повече от един сантиметър. Симптомите на диастазата се проявяват чрез подобие на подутина в горната част на корема, особено при опит за вдигане от легнало положение. В право положение обикновено се забелязва провисване на коремната област, което не може да се прибере.

 

 

За диагностициране на диастазата е достатъчно хирургът да извърши преглед, който да разграничи състоянието от хернията, тъй като диастазата, въпреки че представлява подуване на коремната стена, не е херния.

 

 

Причините за появата на диастаза не са ясно определени и вероятно са свързани с намаляване на здравината на правите коремни мускули, намаляване на техния обем, повишаване на вътре коремното налягане и процеса на остаряване. Някои генетични фактори, като слабост на съединителната тъкан, заедно с други фактори, могат да допринесат за появата на диастазата.

 

 

Оперативното лечение на диастазата на правите коремни мускули обикновено не се препоръчва, особено ако няма опасност за живота, както е при херниите. Въпреки това, в някои случаи операцията може да се наложи при изключително големи дефекти и когато отстраняването на дефекта е невъзможно, а пациентът изпитва психическо натоварване и усещане за сериозно заболяване, но това носи риска от появата на истински хернии.

 

 

Хирургичната интервенция на диастазата включва събиране на мускулите с шевове, за да се затвори разстоянието между тях. Задната стена на влагалището на правите коремни мускули се укрепва с протезна мрежа. Това обаче води до извършване на голяма операция, която не възстановява значително предната коремна стена, а от друга страна прави тази стена неразтеглива под влиянието на протезната мрежа. В случай на отсъствие на дефект, се създават условия, при които могат да се появят хернии на други места.

 

 

Повечето пациенти с диастаза обикновено постигат удовлетворителни естетически резултати с помощта на физиотерапия, упорито спазване на режима, регулиране на храненето и изключване на всички други фактори, които повишават вътре коремното налягане. Обикновено се смята, че изпълнението на коремни преси е добър начин за повдигане и укрепване на коремните мускули, особено когато човек забелязва, че коремът му става обвиснал и губи предишния си тонус. Въпреки това, коремните преси не са подходящи упражнения при наличие на диастаза. За да се предотврати или сведе до минимум риска от появата на диастаза, трябва да се извършват правилни упражнения, които не повишават вътре коремното налягане.

 

 

Според наблюденията, ако бременната жена запази своята двигателна активност, участва в програма за упражнения за бременни, поддържа добър мускулен тонус и се храни  правилно, може да предотврати напълно появата на диастаза. Не всяка бременност води до диастаза. Изследвания показват, че по-често диастазата се появява при хора, които имат някаква слабост на съединителната тъкан. Гимнастиката за бременни, редовното движение и правилното хранене с адекватно количество белтъчини могат да помогнат за предотвратяване на диастазата. В общи линии, жените могат да осъзнаят дали имат диастаза след раждането.

 

Повече може да чуете във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки