Донорите на сперматозоиди - спасителен пояс за много двойки

Статистиките сочат, че в България двойките с репродуктивни проблеми са над 250 000, а хората, които се нуждаят от донорство на репродуктивни клетки, макар и по неофициална информация, надвишават 70 000. 

 

Кой може да стане донор на сперматозоиди, как и защо е важно да има повече донори? На всички тези въпроси отговаря в специално интервю пред Safe News д-р Мергюл Ферадова, главен ембриолог в Медицински комплекс “Доверие”. 

 

Донорството на сперматозоиди е добре развито и популяризирано в световен мащаб, но в България темата, като че ли си остава на заден план. Факт е, че у нас има програми за донорство на сперматозоиди, но на практика те не функционират достатъчно добре. Това принуждава инвитро клиниките все по-често да прибягват до чужди спермални банки.

 

Кога се прибягва до донорска сперма?

 

„Донорска сперма използваме най-често в три случая: при жени, които желаят да имат деца, но нямат партньор до себе си; при двойки, при които мъжът не може да произведе собствени сперматозоиди; при двойки, при които мъжът има генетично заболяване, което не желае да предаде на децата си.“ сподели д-р Ферадова.

 

Разширената спермограма показва способността на всеки мъж да има деца по спонтанен път. За съжаление, при до 47% от пациентите се открива сериозно намаление на подвижността, броя или морфологията на сперматозоидите. "Тогава се налага да прибегнем към инвитро оплождане. В някои случаи, обаче, дори и най-съвременните технологии не могат да помогнат. Тези двойки могат да имат деца с помощта на донорска сперма.“ - добави ембриологът.

 

Кой може да бъде донор? Какви изследвания се правят?

 

Донор на сперматозоиди може да бъде всеки мъж, който е пълнолетен и е медицински здрав. 

При първо посещение в репродуктивен център желаещият да стане донор дава семенна течност. Тя служи единствено за изследвания и едва при добри резултати се пристъпва към процес на даряване на репродуктивен материал.

 

Важно е да се отбележи, че освен рутинните изследвания всеки одобрен кандидат се подлага напълно БЕЗПЛАТНО на допълнителни изследвания за СПИН, Хепатит Б, Хепатит Ц, Сифилис, Микробиология от семенна течност, Chlamidiya trachomatis, Ureaplasma Uruealiticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma Genitalium, Цитогенетика (Кариотипиране). С тях всеки мъж може да проследи и здравословното си състояние.

 

„Нашите усилия са много ефективни и довеждат до много добри резултати. Имаме само един проблем – броят хора, които изявяват желание да дарят сперматозоиди не съответства на броя двойки, които имат нужда от такива. Все повече мъже развиват репродуктивни проблеми, твърде тежки за лечение с инвитро оплождане. Все повече жени прибягват до донорска сперма за дете.“ - сподели още д-р Ферадова. 

 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки