Ендометриозата - болестта, която засяга милиони жени

На 27-ми април в Инвитро център „Доверие“ ще се проведат безплатни прегледи за ендометриоза.

д-р Елена Бангеева – акушер-гинеколог и репродуктивен специалист, ще очаква записаните за безплатен преглед пациенти в МБАЛ "Доверие", Инвитро център, етаж 3.

Запазете час: 0882 112752

 

 

 

Какво е важно да знаем за ендометриозата?

 

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, която обикновено покрива матката, се разраства извън нея. Това може да доведе до различни проблеми, включително силни болки при менструации, болки при сексуален контакт, проблеми със зачеването и други.

Ендометриозата е доста разпространено заболяване, засягащо около 10% от жените в репродуктивна възраст. Това са почти 200 милиона жени по света, като около 30-40% от тях имат проблеми с безплодие. Дори и сред жените с проблеми в забременяването, ендометриозата е причина за нередовна или отсъствие на овулацията в около 30-40% от случаите.

Лечението на ендометриозата може да варира в зависимост от тежестта на заболяването и желанието на пациентката да забременее в бъдеще. Най-често се използват лекарства, които регулират хормоналния баланс, ако проблемите са леки до умерени. В по-тежки случаи може да се наложи операция, която ще отстрани тъканта, която се е разраствала извън матката.

Някои жени могат да предприемат мерки за превенция на ендометриозата. Това включва поддържане на здравословна диета, упражняване на редовни физически упражнения, намаляване на консумацията на алкохол и кафе, и избягване на тютюнопушенето.

 

Най-честите симптоми на ендометриозата включват:

  • Болка по време на менструацията
  • Болка при сексуална активност
  • Болка в малкия таз
  • Обилни или нередовни менструации
  • Проблеми с плодността

 

 

Някои превантивни мерки за ендометриозата включват:

 

  • Поддържане на здравословно тегло
  • Редовна физическа активност
  • Ограничаване на алкохола и кафето
  • Поддържане на здравословна диета, богата на зеленчуци и плодове

 

Важно е да се знае, че ендометриозата не е нормална част от женското здраве и е необходимо да се потърси медицинска помощ при наличие на симптоми. Редовните прегледи и консултации с гинеколог могат да помогнат за по-ранното откриване и лечение на ендометриозата. За да се диагностицира ендометриоза, често се извършват различни изследвания, включително гинекологичен преглед, ултразвукови изследвания и магнитно резонансно изображение (MRI).


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки