Физиотерапия и рехабилитация - ключът към пълното възстановяване

Физиотерапията и рехабилитацията са неизменна част от следоперативната грижа, но в последните години се превърнаха и в основен фактор за лечението на някои заболявания. В специално интервю пред SafeNews  д-р Веселин Прокопиев от Медицински комплекс "Доверие" споделя за тяхната важна роля. 

 

 

Физиотерапията се използва при широк спектър от пациенти, включително тези с болки, дегенеративни болести и травми. 

 

 

При децата, вниманието към здравето на гръбнака също е много важно. Неправилната  стойка, носенето на тежки раници и прекомерното време пред компютрите могат да доведат до гръбначни изкривявания. Родителите трябва редовно да следят стойката и състоянието на гръбнака на своите деца и да се консултират с лекар, ако забележат изкривявания. Ранното откриване на идиопатичната сколиоза е от ключово значение, тъй като физиотерапията може да помогне за предотвратяване развитието на заболяването.

 

 

Д-р Прокопиев подчертава, че рехабилитацията след операция е ключов момент в процеса на възстановяване и че не всичко приключва с успешната операция. Важно е следоперативната грижа да започне още от леглото в болницата, за да се предотвратят усложнения. След този етап, пациентите трябва да бъдат постепенно изправени и да започнат процеса на раздвижване с подходящи физиотерапевтични процедури и кинезитерапия. Този процес зависи от индивидуалните нужди на пациента и няма конкретен срок.

 

 

За ставни проблеми, ранната физиотерапия може да бъде полезна и да предотврати необходимостта от операция при по-възрастните пациенти. Важно е да се подчертае, че физиотерапията е медицинска наука и точната диагноза е ключът към успешното лечение.

 

 

Д-р Прокопиев припомня и за важността на умерената физическа активност и физиотерапията след спортни състезания и активности. Прекомерната натовареност на мускули и сухожилия може да доведе до травми. Ето защо и възстановителният период след физически натоварвания трябва да бъде подходящ и достатъчно продължителен.

 

 

Физиотерапията и рехабилитацията са важни средства за подобряване на здравето и качеството на живот. Те предоставят възможност за лечение и дори предотвратяване на заболявания.

 

 

Научете повече във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки