Физиотерапия при респираторни заболявания

Бумът на респираторни заболявания от последните месеци постепенно отшумява, но какво се случва с организма ни след прекарани белодробни инфекции? Медицинските данни показват, че могат да се появят усложнения до 6 месеца след прекарана инфекция, независимо от тежестта на нейното протичане. 

 

Д-р Жасмина Ангелова, физиотерапевт в Медицински център "Доверие СБТ" е специалист с над 35 годишен опит. Тя споделя в специално интервю пред Safe News кои са най-съвременните методи на лечение при белодробни инфекции и кои са добрите практики за по-бързо и ефективно възстановяване. 

 

Физиотерапията и рехабилитацията са изключително важни при хора, прекарали белодробни инфекции. Основните цели на терапевтичното лечение са: да се подобри дихателната функция, да се редуцират усложненията и да се ускори възстановяването на пациентите и връщането им към нормален живот и работа.

 

Д-р Ангелова споделя, че след прекарани инфекции много от пациентите получават белодробни сраствания, образува се фиброзна тъкан, която намалява капацитета на белите дробове, дишането става затруднено. Това води до намалено насищане на кръвта с кислород. Рехабилитацията би могла да бъде много полезна в тези случаи. 

 

 “Когато имаме една белодробна инфекция, независимо дали е пневмония, бронхит, изострен ХОББ, тоест хронична обструктивна белодробна болест, винаги се започва с медикаментозна терапия, но и рехабилитационните мероприятия вървят ръка за ръка с медикаментозната терапия още в острия стадий, още в първия ден на заболяването, когато то е установено.” - добавя специалистът.

 

Някои от методите за лечение, които се прилагат във физиотерапията при белодробни инфекции са: магнитотерапия, кинезитерапия, дихателна гимнастика и други. 

 

Д-р Ангелова обръща внимание, че апаратурата, с която работят е подходяща и за деца, и за възрастни хора. Какъв апарат ще бъде включен зависи, разбира се, от пациента, от неговото състояние, от неговата възраст, от придружаващите заболявания. 

 

От изключителна важност е пациентите, прекарали белодробни инфекции, да вземат навременни мерки и да се обърнат към рехабилитатор.

 

Специалистите в обновения Медицински център „Доверие СБТ“ могат да изготвят индивидуален план за ефективно и дълготрайно възстановяване, базиран на най-новите подходи във физикалната терапия. Пациентите могат да разчитат на най-модерните технологии, индивидуален подход, внимание и комфортна среда, отговаряща на всички съвременни стандарти.

 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки