Как да се справим с хипертонията и да живеем по-здравословно

На 17-ти май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията, известна още като високо кръвно налягане. Целта на този ден е да се повиши осведомеността и да се предотвратят проблемите, свързани с високото кръвно налягане. Той служи като напомняне за значението на редовния преглед и контрол на кръвното налягане. Това сериозно заболяване оказва натиск върху стените на кръвоносните съдове и засяга милиони хора по света. То може да предизвика сериозни проблеми, като сърдечни заболявания, инсулт или бъбречни проблеми. Затова е изключително важно да се контролира кръвното налягане и да се предприемат необходимите мерки за намаляване на риска от усложнения.

 

Какви са симптомите на хипертонията?

Един от основните проблеми с хипертонията е, че често не предизвиква явни симптоми. Много хора живеят с високо кръвно налягане, но не се осъзнават за това. Поради тази причина, редовното измерване на кръвното налягане е от съществено значение. Въпреки липсата на очевидни симптоми, в някои случаи може да се появят главоболие, замаянство, затъмнение на зрението или болки в гърдите. Ако забележите такива симптоми, е препоръчително да потърсите медицинска помощ.

 

Как да се справим с хипертонията и да поддържаме здравословно кръвно налягане?

Променете начина си на хранене: Здравословната храна е ключът към контролиране на кръвното налягане. Включете в диетата си плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и намалете консумацията на сол, захар и наситени мазнини.

Физическа активност: Редовното упражнение е отличен начин да подобрите общото си здраве и да намалите кръвното налягане. Опитайте се да практикувате умерена физическа активност като ходене, бягане, плуване или йога най-малко 30 минути на ден, поне пет пъти седмично.

Намалете стреса: Стресът може да повлияе отрицателно върху кръвното налягане. Практикуването на методи за релаксация, като медитация или дишане на свеж въздух, може да ви помогне да се справите по-добре със стреса и да намалите високото кръвно налягане.

Поддържайте здравословно тегло: Излишните килограми могат да увеличат риска от хипертония. Поддържайте здравословно тегло чрез балансирана храна и редовна физическа активност.

Редовните прегледи помагат да се запази здравословно кръвно налягане и да живее пълноценен и здравословен живот.

Хипертонията е сериозно заболяване, но можем да контролираме и поддържаме нашето кръвно налягане под контрол. Съчетаването на здравословен начин на живот, редовни прегледи при лекар и спазването на препоръките на специалистите са от съществено значение за нашето добро здраве и предотвратяване на сериозни заболявания.

 

Кардиолозите в Медицински комплекс "Доверие" препоръчват редовно посещение на  кардиологичен кабинет и извършване на необходимите диагностични тестове. В Медицински комплекс "Доверие" може да направите електрокардиаграма, ехокардиография, Холтер ЕКГ, Холтер Артериално Налягане (АН), които могат да помогнат за по-доброто управление на хипертонията.


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки