Как лекуваме перде на окото

Едно от най-често срещаните и коварни зрителни нарушения е катарактата. Въпреки че потърпевши са предимно възрастни хора, в днешно време все по-често се наблюдава и при по-млади пациенти.

 

Пердето на очите е най-честата причина за загуба на зрение в световен мащаб, но добрата новина е, че то е лечимо. За причините, симптомите и лечението на това заболяване споделя в специално интервю пред Safe News д-р Даниела Венелинова, офталмолог в Медицински комплекс “Доверие”. 

 

Какво всъщност представлява катаракта?

 

Най-просто казано, това е  помътняване на лещата на човека. “По-скоро това се получава при възрастните пациенти в болшинството от случаите. Около 70% от пациентите над 80 годишна възраст имат катаракта в различен етап на развитие. Наистина това представлява един сериозен социален проблем, който е по-лесно решим в развитите държави и по-малко решим в по-изоставащите държави.”, добавя д-р Венелинова.  

 

В началните стадии състоянието протича без никакви симптоми. Не се усеща болка или дискомфорт, не се наблюдава промяна във външния вид на окото. Така заболяването се развива и прогресира незабелязано, а когато се появят първите оплаквания, пердето обикновено е в напреднал стадий и зрението е засегнато.

 

Д-р Венелинова споделя, че най-често първите симптоми се появяват около 40 годишна възраст. Има много хипотези за причините водещи до това състояние. Най-популярно е схващането, че дегенеративните процеси в съдовете водят до загуба на прозрачност.

 

Причини

 

Първата и основна причина е възрастово обусловена. На първо място идва възрастта, след това вече са различните съпътстващи заболявания, на трето място са лекарствата и на четвърто място са част от очните заболявания, които също могат да предизвикат ранна катаракта.

 

Лечение

 

“Дори да се хване в ранен етап катарактата, почти сме безсилни да се борим с нейното прогресиращо развитие. Да, знам, че се промотират различни лекарствени средства или хранителни добавки под формата на таблети, на капки, но общо взето те са с абсолютно несигурен резултат.”, споделя специалистът и добавя, че в крайна сметка винаги се стига до оперативна интервенция. 

 

Когато пердето на окото започне сериозно да нарушава ритъма ни на живот и да пречи на всекидневни дейности като четене и шофиране, д-р Венелинова съветва да се пристъпи към операция. Офталмологът добавя още, че отлагането на операцията единствено може да удължи времето, в което не виждаме пълноценно, но няма да се отрази на скоростта на възстановяване.

 

За финал тя апелира към всички да бъдем по-отговорни към здравето си и да правим профилактика на очите всяка година. 

 

Научете повече във видеото: 

 

 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки