Какво трябва да знаем при планирането на бременност?

Периодът на бременността е един от най-вълнуващите в живота на всяка жена. Но какво е първото нещо, което трябва да направи, след като разбере, че носи нов живот? Това зависи от това дали бременността е желана или нежелана.

 

 

Ако бременността е желана, първото нещо, което жената трябва да направи, е да се обърне към акушер-гинеколога, при който ходи на профилактични прегледи. Бременността може да се установи с 10-15 дни закъснение, като се провери дали тя е в матката. Когато се установи, че не е извънматочна бременност, започва алгоритъм на проследяване, който включва следене на указанията за възрастта на бременността, колко седмици, колко месеца и какво се прави. Това е изключително важно за доброто проследяване и наблюдение на бременността, което дава спокойствие на бъдещата майка.

 

 

За съжаление, над 1500 жени годишно раждат без бременността да бъде проследявана от лекар. Това е свързано с общата култура и народопсихологията на тези жени. Когато жената дойде в болницата за раждане, няма как лекарят да знае за нейното състояние, за плода и за придружаващи заболявания. Всичко това дава тежест и създава опасност за самия процес на раждане.

 

 

Акушер-гинекологът е специалистът, който може да гарантира здравословното развитие на бебето и да осигури здравето на бременната жена. Затова изборът на правилния акушер-гинеколог е много важен, особено за жените с хронични заболявания като инсулинова резистентност, диабет, високо кръвно или затлъстяване. Тези заболявания могат да създадат опасности за бременната жена и за бебето. По-късното забременяване също може да създаде рискове за бебето и за бременната жена.

 

 

В съвременното здравеопазване са налични множество пренатални тестове, които могат да помогнат за откриването на аномалии и вродени заболявания при бебето в ембрионалния етап. С помощта на амниоцентезата и други изследвания, могат да бъдат открити много повече аномалии, отколкото преди. Здравната каса е изградила алгоритъм на проследяване, който определя кои изследвания са задължителни и кои се поемат от нея. Така, когато една бременна жена отиде в кабинета на лекаря, може да бъде информирана какви изследвания трябва да се направят и кое се поема от здравната каса.

 

 

Продължава тенденцията за раждания чрез цезарово сечение в България. Лекарите трябва да преценят състоянието на жената, големината на плода и размерите на таза на майката, за да решат дали да извършат секцио. Трябва да се има предвид, че цезаровото сечение е сериозна операция и може да има късни последствия като сраствания или болки.

 

 

Феталната морфология е ехографско изследване, което се прави в 19-та до 22-ра седмица на бременността. С помощта на съвременни ехографски апарати, лекарите могат да проверят много подробности относно здравето на плода, като мозъчните структури, сърдечната система, наличието на пръсти на ръцете и други аномалии. Това е важно допълнително изследване към бременността, което може да помогне да се засекат проблеми в ранен етап и да се вземат необходимите мерки.

 

 

Грижата за здравето на жените е от изключителна важност, особено когато планират бременност. Профилактичните прегледи и изследвания са ключови за откриване и коригиране на заболявания, които могат да повлияят на бременността и здравето на бъдещите майки и деца. Освен това, правилното проследяване на бременността и раждането на здрави деца е най-голямото желание на всяка жена. Затова е важно да се отделя време и внимание на грижата за здравето на организма, за да се постигне една успешна и здравословна бременност.

 

Повече можете да разберете във видеото:

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки