Кои бенки са опасни

Лятото е любим сезон за мнозина, но всички знаем, че именно това е и сезонът, в който трябва да обръщаме по-специално внимание за здравето на нашата кожа. Продължителното излагане на слънчевите лъчи може да доведе до проблеми, които в дългосрочен план да дадат отражение върху здравето ни. Едно от нещата, освен слънчевото изгаряне, за които трябва да внимаваме, е и състоянието на бенките по нашето тяло. Всеизвестно е, че един от факторите за тяхната поява е именно слънцето. По голяма част от бенките не са ракови и никога не стават такива, но е изключително важно периодичното наблюдение и медицинската оценка. Как трябва да се грижим за нашата кожа, какво представляват бенките и на кои промени трябва да обръщаме внимаваме? Отговор на всички тези въпроси дава в специално интервю пред Safe News доктор Цеца Влаева, дерматолог в Медицински комплекс "Доверие". 

 

Пигментът в човешкото тяло е естествено присъстващ. Той е нашата защита както в кожата, така и в очите, така и в косата. Когато този пигмент се наруши, се получават струпвания от клетки с нарушена функция и тогава се формират бенките. Те могат да бъдат и по-дълбоко разположени в кожата, и по-повърхностно, могат да се образуват и пигментни петна. 

 

Д-р Влаева пояснява, че струпването на меланина може да бъде формирано като едно пигментно петно, като петно, което е на нивото на кожата, равномерно разпределен пигмент. Проблемни са бенките, които забелязваме, че имат нарушения в структурата, в дебелината, в цвета, в уголемяването, това са бенки, които задължително трябва да се подложат на контрол. Контролът се осъществява на първо място с преглед при дерматолог, с дерматоскоп. 

 

“Оценката е много строго индивидуална. Има бенки, които наистина трябва да се премахнат, където виждаме риск. Ние търсим уточняване на този риск.”, добавя д-р Влаева.

 

Един от най-честите поводи пациентите да отиват притеснени при дерматолога са кървящите бенки. Те обаче не са опасни, а просто са сигнал за внимание. Тоест да бъдат проследявани. “Примерно, ако е образувана кора, изчакваме даваме антибиотичен мехлем, за да падне коричката, отново да видим какво се крие под наранената бенка.”, допълва специалистът. 

 

Според д-р Влаева последните двайсетина години слънцето става все по-голям враг на кожата. Тя препоръчва да се спазват простите правила за излагане на слънце. Най-важното е да не оставяме кожата да изгори. “Кожата помни. Много любим израз на дерматолозите.” За да не става провокация на бъдещи рискове, особено за децата, трябва да се пазим. 

 

“Слънцезащитни фактори има, има и механични защитни фактори. Слънцезащитните фактори са във всяка възрастова категория. За по-суха кожа, за по-мазна кожа, за деца, за бебета. До 6 месечна възраст естествената защита за шапка, дрехи трябва да е налична. Някои от производителите предлагат вече и фотозащитни кремове за 4 месечна възраст”, споделя д-р Влаева. 

 

Тя съветва да се спазват простите правила - сутрин по-рано до 10-11 и вечер след 5 часа, за да не се създават условия за изгаряне. Да се ползват при нужда фотозащитни дрехи, не само за децата. Това се отнася и за хора, които спортуват по-интензивно, които плуват и дори да се сложи преди плуването защитен фактор, пак са изложени на по-продължително слънце, поради което фотозащитна дреха би помогнала много.

 

Научете повече във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки