Кои са най-модерните методи на лечение в ортопедията

Комбинацията между високотехнологична апаратура и квалифициран лекар гарантира най-добрите постижими резултати при лечението на пациентите. В 21-ви век медицината се развива с главоломни темпове. Целта е по-добро и качествено обслужване в сферата на здравеопазването, съкращаване на болничния престой и по-бързо възстановяване на пациентите. 


 

Артроскопската хирургия е едно от направленията, които съществуват от десетки години, но непрекъснато се подобрява и развива. Какво представлява артроскопията, кои са най-модерните методи на лечение в ортопедията и какви са ползите за пациентите? На тези въпроси отговаря в специално интервю пред Safe News доктор Антон Антонов, ортопед в Медицински комплекс "Доверие". 


 

Артроскопията е вид операция, която спада към така наречените миниинвазивни операции. “Принципът на тази операция е, че се навлиза в конкретната става и представлява една система с лупи, която навлиза в коляното. Тази система е свързана с гъвкав светловод, който е свързан с източник на светлина, камера и мониторна система. Това общо взето е техниката. Чрез този тип операции оглеждаме ставите отвътре, без да се отварят по стандартна техника. Този метод позволява да се огледа много по-голяма площ от ставата. В "Доверие" използваме една от най-добрите системи, последно поколение камера, която дава много висока резолюция на образа на монитора и по този начин ни позволява да огледаме в много по-големи детайли ставата и уврежданията, които настъпват.” - споделя д-р Антонов. 


 

Според специалиста предимствата за пациентите са много:  краткият престой болницата, бързото възстановяване, не се увреждат меки тъкани, не се увреждат мускули, раздвижването започва още същия ден или на следващия. В някои държави даже тази операция се води амбулаторна процедура. Тоест веднага след тази операция пациентите стават и се прибират вкъщи. 


 

Главно артроскопските операции се използват в областта на големите стави. Тоест това са колянната, раменната, глезенната, тазобедрената. За колянната става вътреставните увреди са огромен брой. Тези, които биха могли да се лекуват чрез артроскопски операции са най-често менискалните увреди. Артроскопията е използвана и при проблем с предна кръстна връзка. Има разработени множество оперативни артроскопски техники за възстановяване на тази връзка. Прилага се и при някои дегенеративни ставни заболявания, при възпалителни процеси, при вътреставни счупвания.


 

“Артроскопията също така е подходяща и като диагностична процедура. Тоест чрез нея бихме могли да установим някои увреди, които не могат да се установят по никакъв друг начин. Това е така наречената диагностична артроскопия. Тя е подходяща, въпреки че рядко се прилага, тъй като методът е миниинвазивен и пациентите бързо се възстановяват, а откриваме някои неща, които не бихме могли да открием по друг начин.” - добавя д-р Антонов. 

 

Научете повече във видеото: 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки