Множествена склероза: как да я разпознаем?

Множествената склероза (МС) е хронично възпалително и дегенеративно заболяване на централната нервна система, като главният мозък, гръбначният мозък и оптичният нерв са основно засегнати, споделя  д-р Меглена Пигова, специалист невролог в Медицински комплекс „Доверие“.

 

 

Това автоимунно заболяване причинява увреждане на миелина, което изолира и защитава нервните клетки. Миелинът е отговорен за бързото и гладко движение на сигналите между мозъка и останалата част от тялото. При МС, имунната система грешно атакува миелина, като резултат от което се образуват лезии или плаки, които повлияват на функционирането на нервната система.

 

 

Типичните симптоми включват мускулна слабост, болка и изтръпване на крайниците, проблеми с жлъчката, забавена дейност на червата, умора, световъртеж, отпадналост, мускулни спазми, тремор, неволеви контракции на мускулите на лицето и непоносимост към топлина. Най-честите първи признаци са зрителните проблеми, като замъглено зрение, двойно виждане или загуба на зрение, както и изтръпване, което засяга различни части на тялото, като лицето, ръцете, краката и пръстите.

 

 

Диагностицирането на множествената склероза може да бъде трудно, тъй като няма специфични изследвания за него. Обикновено се изключват други заболявания с подобни симптоми, чрез провеждане на преглед, кръвни тестове, лумбална пункция и ЯМР, които помагат за идентифициране на мозъчни лезии. Въпреки това, диагностицирането може да бъде по-трудно при лица с необичайни симптоми или прогресиращи заболявания.

 

 

В момента няма пълно и окончателно излекуване, но лечението има за цел да управлява развитието на болестта и да овладее симптомите, със съответния фокус върху формата и протичането й. Специалистите невролози са отговорни за диагностицирането и проследяването на заболяването. Пациентите също трябва да се консултират с дерматолози относно излагането на слънце, като спазват всички препоръки и предпазни мерки.

 

 

Множествената склероза е хронично възпалително, дегенеративно заболяване на централната нервна система, което често води до инвалидизация. Д-р Меглена Пигова препоръчва - да се консултирате със специалист невролог при съмнение за множествена склероза или при поява на симптоми, които не отзвучават при стандартно лечение. Ранната диагноза и подходящото лечение са от съществено значение за управлението на заболяването и подобряване на качеството на живот на пациентите.


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки