Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световният ден за борба с хепатита се отбелязва от 2006 година по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация за подкрепа на пациенти, които са носители на вируса. За съжаление в Европа над 15 милиона души живеят със заболяването, без дори да предполагат, че са носители.

 

Проблемът в протичането на заболяването е, че пациентите не усещат никакви симптоми, което довежда до късно диагностициране. Превенцията е свързана с посещение на профилактични прегледи и тестване срещу вируса. Мотото на Световния ден за борба с хепатита през 2023 година гласи „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“. 

 

Борбата с хепатита изисква съвместни мерки от страна на обществото и здравните власти. Информираността относно сериозността на вируса е от съществено значение. За някои форми на хепатит се изисква ваксинация, а при други все още не е разработена ваксина.  Задължително е да се използват чисти инструменти в медицинските комплекси и най-вече при кръвните манипулации. Редовната здравна грижа и тестването за хепатит са от основно значение. 

 

Подкрепата на заразените пациенти е от съществено значение, тъй като те имат нужда от разбиране и насърчаване в процеса на лечение. Борбата с хепатита е дълъг и труден процес, но с общи усилия, осведоменост и превантивни мерки, заболяването може да се избегне, да се защити здравето на обществото. 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки