Профилактика на диабета: защо е важно да бъдем внимателни.

Диабетът е едно от най-разпространените заболявания в днешно време, което засяга голям брой хора в световен мащаб. Най-често той се дължи на променения начин на живот, който включва липса на физическа активност, неправилното хранене, както и наследствени фактори. При  хората с наднормено тегло се крият рискове за появата на диабет, споделя д- р Величка Рашкова, водещ ендокринолог в медицински комплекс "Доверие", в специално интервю за SafeNews.

 

 

Въпреки това, диабетът може да се контролира и управлява успешно. Лечението на заболяването зависи от типа на диабета, който често се разделя на първи и втори тип. При първи тип диабет, лечението включва инжектиране на инсулин, докато при втори тип има много нови лечения, като хапчета и инжекционни лекарства, които подобряват усвояването на хранителните вещества и контролират нивата на захар в кръвта. Важно е да се направят промени в начина на живот, като здравословното хранене, редовната физическа активност и отказът от вредните навици. При контролиране на заболяването и изпълнението на редовни консултации с лекарите, пациентите с диабет могат да водят нормален живот и да избегнат риска от усложнения.

 

 

Д-р Величка Рашкова, ендокринолог в медицински комплекс „Доверие“, препоръчва на всички, които страдат от диабет, да провеждат редовни контролни прегледи и изследвания. Това е от голямо значение за оценката на контрола и нуждата от корекции на лечението, които да предпазят от дългосрочните усложнения на диабета.

 

 

Неконтролираният диабет може да доведе до високи стойности на кръвната захар, като може да се стигне до състояния като диабетна кома. Кетоацидозата може да се образува, когато няма лечение на диабета и стойностите на кръвната захар са над 15-20 за продължителен период. При недобър контрол на заболяването, може да се стигне до късни усложнения на диабета, които могат да повредят сърцето, мозъка, бъбреците, очите и да доведат до загуба на зрението.

 

 

Диабетът може да бъде труден за разпознаване в ранните си фази, тъй като неговите симптоми са често слабо изразени. Въпреки това, намаляването на контрола на захарта или намаляването на възможността на инсулина да осъществява своето действие може да бъде един от първите признаци на диабета. Ако имате повишена захар, която е в гранични стойности между нормалните, това да е изява на диабет. Когато в семейството ви вече има хора, които имат диабет, рискът да се развие е по-голям, отколкото в останалата част от популацията. Така че, ако забележите честото уриниране през деня или още по-често през нощта, повишеният апетит или намаляването на теглото ви, трябва да потърсите медицинска консултация, за да изключите или потвърдите диабета. Но помнете, че някои от признаците на диабета се появят едва тогава, когато захарта е доста висока над 12-15 милимола на литър, затова е важно да не пропускате редовните прегледи и да следвате здравословния начин на живот.

 

Повече може да разберете във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки