Пролапс на матката - проблемът, за който жените не говорят

Пролапсът на матката и други форми на пролапс на тазовите органи са проблеми, засягащи значителен брой жени, особено във възрастта между 50 и 79 години. За този гинекологичен проблем разказва в интервю пред Safe News д-р Янчо Делчев, завеждащ гинекологичното отделение в Медицински комплекс "Доверие".

 

Пролапсът на матката възниква, когато комплексът от мускули и връзки, които поддържат тазовото дъно и вътрешните органи в таза, започва да се отпуска. С течение на времето това може да доведе до свличане на матката и влагалищните стени, създавайки пролапс, който може да бъде частичен или пълен. Д-р Делчев посочва, че фактори като раждане, напреднала възраст, затлъстяване, хроничен запек, менопауза и хистеректомия увеличават риска от пролапс. Въпреки че възрастта играе роля, младите жени също могат да бъдат засегнати, особено ако имат множество раждания или генетична предразположеност.

 

Симптомите обикновено се появяват в по-напреднал стадий и са свързани най-често с теглещи болки в кръста или ингвиналната област, както и подутина във влагалището. Степента на пролапса се диагностицира чрез клиничен преглед.

 

Има различни методи на лечение в зависимост от стадия на пролапса. Физическите упражнения и гимнастиката са подходящи за ранните стадии, а хирургическата намеса се прилага за по-сложни случаи. Д-р Делчев подчертава важността на превенцията: поддържане на нормално тегло, избягване на натоварване на таза и внимание към странични фактори като чести уриноинфекции. Освен физическите аспекти, трябва да се обърне внимание и на психологическите страни на лечението. Пациентките, които преминават през хирургично лечение, често се нуждаят от подкрепа и съвети за адаптация към новия начин на живот след операцията.

 

Статистиката сочи, че почти 50% от жените след 60-годишна възраст имат някакъв вид тазов пролапс. Д-р Делчев обръща внимание и на трудностите при лечение, тъй като пациентите често отиват на лекар в напреднали стадии на заболяването, което усложнява терапията.

 

Д-р Янчо Делчев насърчава жените  да обръщат повече внимание на своето генитално здраве, да посещават редовно гинеколога си и да не се срамуват от симптомите си. Откриването на проблема в ранен етап може значително да улесни лечението и възстановяването.

 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки