Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Вътрешни публикации/Хронично възпаление на тимпанчевата мембрана

Новини

Хронично възпаление на тимпанчевата мембрана

01.01.1970

          Локален и ограничен възпалителен процес по-често монофокaлен върху тимпанчевата мембрана със запазена здрава мембрана. По-често едностранно, може двустранно, но много рядко засяга и стената на прохода. Средното ухо и външният  слухов проход са клинично здрави. Персестира и прогресира бавно с месеци и години.

            Етиологията не е ясна. Микробиологичното изследване показва най-различна микрофлора.

                               

         В около 80% от случаите се проявява в своята влажна форма. Огнището е с размери от 1 до няколко милиметра със зачервени гранолационни образувания обикновено с дебелина по-малка от 1-2 мм, секретират гноен секрет с неприятна миризма. Болните се оплакват дискомфорт, заглъхване и от оскъдно гноетечение с неприятна миризма от ухото. 

           Може да се образува възпалителен гранулом с различна големина, задебеляване на мембраната до заличаване на анатомичните особености. Рядко се среща спонтанно оздравяване.

 

Видове лечение:

            Хирургично: кюртаж на гранулациите особено ако са над 2 мм задебелели, последвано от        Локално туширане с 2-3% сребрен нитрат през 5-7дни до пълното нормализиране на мембраната

                Впръскване на борова киселина

Обикновено има бърз рецидив при ненапълно излекуван процес.

 

            Сухата форма се среща в около 20 % от случаите. Това е локален процес с размери около 1-3 мм върху тимпанчевата  мембрана. С много оскъдна секреция, която изсъхва, образувайки сух рог с ширина 1-2 мм. Изхожда от мембраната, преминава върху стената на слуховия проход по хода на физиологичната миграция и завършва в хрущялната част на канала. Болните се оплакват от ушен дискомфорт, пукане в ухото, понякога дразнене от силните звуци понеже мембраната се движи от звуците, а стената е фиксирана и рогчето се търка по нея. 

 

Видове лечение:

            Премахване на рогчето

            Локално лечение

По-бързо се постига оздравяване.                               

                          

            Вторичният миренгит се наблюдава при болни със суха перфорация и чести екзецербации от остър среден отит като след отзвучаване на процеса в средното ухо, което по принцип се повлиява добре от лечението с антибиотици, остава оскъдно течение с неприятна миризма, без ефект от лечение.

 

            Обективно лигавицата на средното ухо е суха и нормална. Останалата част от мембраната около перфорацията е покрита с гнойна секреция – под което има много огнища на възпаление. При неликуван процес гнойта отново може да премине в средното ухо и да причинява рецидив на среден отит.

              Лечението е продължително, оздравяването е по-бавно, тъй като този вид е по-упорит.

Обратно към Вътрешни публикации