Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Вътрешни публикации/Стрес и главоболие

Новини

Стрес и главоболие

01.01.1970

Стресът е състояние на екстремно повишени изисквания към организма от различно естество.

            Причините,  предизвикващи състояние на стрес могат да бъдат болестно състояние, причинено от физическо свръхнатоварване или психическо и емоционално свръхнатоварване в резултат на екстремни условия на средата.

            Стресът e състояние, съпроводено с промени в организма, адаптацията, приспособяването на организма към екстремните условия и неговото оцеляване. Промени настъпват на хормонално и нервно-регулационно ниво – мозъчна кора и подкорови структури и ендокринна система.

 

Стресът е причина за  някои видове главоболие:

 

1. Психогенно главоболие – ежедневно главоболие,  с периоди от месеци и дори години без да има периоди свободни от главоболие. Отслабва при психична отмора (отпуск или ваканция). Провокира се от стрес и психическо напрежение. Профилактиката е избягване на стреса. Лечението е с психотерапия, релаксиращи техники, по-рядко психоанализа.

2. Тензионен тип главоболие – тъпа болка постоянна, непулсираща, повече двустранна, свързана със стягане в теменната област или врата. С постоянна степен на тежест. Провокира се от емоционален стрес, скрита депресия. 80 % от хората страдат от този тип главоболие. Ходът е еднакъв при деца и възрастни. С еднаква честота и при двата пола. Дължи се на мускулна контракция и е свързано със стресова ситуация.

 

Ход на протичане:

 

- проявява се като умерено, челно или теменно главоболие
- ежедневно главоболие, болката е двустранна често обхваща шията и тила
- обхваща периоди на продължителност от месеци и дори години
- засилва се при психическо напрежение
- отслабва в периоди на психическа отмора (отпуск или ваканция)
- често болните описват по-скоро усещане за празнота в главата, отколкото истинска болка
- не се придружава от гадене и повръщане, не нарушава съня на болния
- в повечето случаи се поддържа от маскирана тревожност или депресивно състояние


Профилактика – избягване на стреса. Лечение – покой, аспирин, ацетаминофен, напроксен, комбинирани аналгетици с кофеин, лед, мирелаксанти психотерапия, биофитбек. Може временна употреба на по-силни аналгетици, ако се налага.

 

3. Хронично ежедневно главоболие – при 4-5% от населението. Може да бъде:

 

- първично – продължава 15 или повече дни  в рамките на един месец;

- вторично – като проява на други заболявания на мозъка - съдови, неопластични, инфекциозни, травматични.  

 

В повечето случаи се придружава от депресия или тревожност. Провокира се от стрес, напрежение, злоупотреба с някои медикаменти – барбитурати, опиоидни анелгетици. Профилактика – избягване на стреса, антидепресанти. Лечение с антидепресанти, антиконвулсанти, бетаблокери, калциеви антагонисти.

 

4. Посттравматично главоболие – има локализирана или генерализирана болка, може да наподобява мигрена или тензионен тип главоболие. Обиновено е ежедневно и често не се повлиява от лечение. Болката може да настъпи след относително леки травми. Често е трудно да се диагностицира причината. Лечение – противовъзпалителни средства, пропранолол или биофидбек.

 

5. Главоболие при физическо и психическо натоварване


1. Главоболие след натоварване – генерализирана болка в главата с кратка продължителност (минути до 1 час) по време или след физическо натоварване (бягане, скачане, полов акт или пасивно натоварване – кихане, кашляне и дефекация). В 10% причината е органично заболяване (аневризма – разширение на кръвоносен съд, тумор или съдови малоформации). В 90% е свързано с мигрена или кластърно главоболие. Препоръчва се алтернативни форми на натоварване,  да се избягват резки натоварвания. За лечение е необходимо да се обърнете към лекар специалист-невролог. За да се определи точната причина.


2. Главоболие при преумора на очите – обикновено болката е локализирана фронтално (в челната област), двустранно, директно свързана с преумора на очите. Рядка причина за главоболие. Провокира се от некоригирано зрение, астигматизъм. Препоръчва се да се спазват "хигиенни" правила при четене и работа с компютър. Лечение – корекция на зрението. Консултация с лекар специалист-офталмолог.


3. Главоболие от глад – болката започва непосредствено преди времето за хранене. Причинява се от мускулно напрежение, ниско ниво на кръвна захар и разширение на кръвоносните съдове, твърде много сън или пропускане на някое хранене. Провокира се от упорита диета или пропускане на хранения. Препоръчва се редовен хранителен режим с храна, съдържащата достатъчно белтъчни и комплексни въглехидрати.


Превенция на тензионното главоболие и главоболието при стрес:


1/ Избягвайте стреса, ако е възможно. Достатъчен сън, редовно хранене, спрете алкохола и тютюнопушенето.

2/ Използвайте т.нар. психотерапевтичен подход, позволяващ Ви да разберете симптомите и да се успокоите.

3/ Относно хигиената на живот:

Релаксиране – напр. масаж, методики за отпускане и др. Редовна физическа активност;  Планиране на  периодите на почивка.

Да не се прекалява с употребата на обезболяващи средства. Ако по-горе споменатите съвети не доведат до желания от Вас резултат, обърнете се към лекар!
 
Лечението на тензионното главоболие и главоболието при стрес
Провежда се предимно с нестероидни противовъзпалителни средства, най-често комбинирани с миорелаксанти. Тъй като при това главоболие съществена роля играе психогенната нагласа на болния, с добър ефект се използват и медикаменти от групата на антидепресантите.

Уважаеми пациенти, статията има само информативен характер и не може да замести консултацията с лекар!

 

Обратно към Вътрешни публикации