Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
  • Запишете час:

    02/40 36 100
  • Работим с:

Начало/Вътрешни публикации/Детето проявява симптоми на алергия?

Новини

Детето проявява симптоми на алергия?

01.01.1970

-          Д-р Калинова, по какво да различим сезонната алергия при детето си от хранителна алергия, вирус или друго заболяване?

-          Сезонните алергии се асоциират обикновено с алергичен ринит и алергичен конюктивит. Най-честите симптоми при тях са бистър секрет от носа, кихане; зачервяване, сърбеж и сълзене от очите. Алергичният ринит и конюктивит се проявяват през пролетта, лятото и есента и са свързани с цъфтежа на дървета и треви и отделянето на алергена, към който даден човек е алергичен. При хранителните алергии няма връзка между времето за изява на симптомите и сезона. Този вид алергии се характеризират със симптоми от страна на храносмилателната система и кожата и се появяват още с включването на нови храни при кърмачета и в ранна детска възраст. Как да различим алергичния ринит от най-обикновена настинка с хрема? При вирусна инфекция продължителността на симптомите е по-кратка – до 14 дни, секретът от носа се променя от бистър към белезникаво – жълт, сърбеж липсва, а хремата често е съпроводена от болки по цялото тяло, фебрилитет и обща отпадналост.

-          На каква възраст може да се прояви за първи път?

Алергичният ринит и конюктивит могат да се появят на всяка възраст, най-често между 8-20 години. Ако родителите имат прояти на сезонна и други видове алергии, то вероятността детето да развие алергичен ринит е много по-голяма.

-          Кои са най-честите причинители на сезонни алергии?

-          Главната причина за сезонните алергии са полените, разпространяващи се от вятъра при цъфтежа на дървета и треви.

-          Има ли лек за сезонната алергия? Как бихме могли да облекчим симптомите на детето?

 

-          За да предпазим детето от сезонни алергии или поне да отдалечим тяхната изява във времето, първо трябва да избегнем тяхното възникване. Бих препоръчала да се избягва излизането навън в дните с повишена концентрация на полени или да се сведе до минимум престоя на открито. Имайте предвид, че концентрацията на полени е най-висока до 10 часа сутрин. След разходка измивайте лицето на детето и промивайте нослето с физиологичен разтвор. Ако все пак се появят симптоми на алергия, консултирайте се с педиатър или детски алерголог. Според степента на изява и тежестта на оплакванията той ще прецени от какво лечение се нуждае детето – локален назален спрей, антихистамин или кортикостероид. 

Обратно към Вътрешни публикации