Рак на пикочния мехур: ЗАБРАВЕНИЯТ РАК - аудио

Информираността за рака на пикочния мехур е тревожно ниска, предупреждават експерти

 

Европа има едни от най-високите нива на заболеваемост от рак на пикочния мехур в света.  Познаването на болестта все още е тревожно ниско според ново проучване на Европейската асоциация по урология (EAU). Проучването, което разглежда знанията за рака на пикочния мехур и неговите ключови симптоми показва, че почти 60% от възрастните европейци или не са запознати с рака на пикочния мехур, или не знаят колко сериозен може да бъде той.

 

Симптомите не се разпознават често

Промяната в цвета на урината или кръвта в урината обикновено е първият признак на рак на пикочния мехур. „Още при първата проява на симптоми е важно незабавно да се посети лекар. Хванат на време, ракът може да бъде лекуван с достатъчно добро запазване на качеството на живот на пациентите. Ако бъде изтърван момента, той се превръща в много агресивно заболяване, което трудно се поддава на лечение. Дори и с най-съвременните методи.“ – категоричен е д-р Явор Семерджиев, началник на отделението по урология в Медицински комплекс „Доверие“. – „Ракът на пикочния мехур дава бързо симптоми и основният от тях е наличие на кръв в урината. Това може да се прояви по различни начини – от лека промяна в оранжево, до наличие на значително количество кръв със съсиреци.“

 

Проучването на Европейската асоциация по урология (EAU) показва, че основната причина за късно диагностициране на рак на пикочния мехур е незнанието. Повече от половината (55%) от анкетираните не са знаели, че промяната в цвета на урината им може да бъде ранна индикация за рак на пикочния мехур. Според проучването 75% от възрастните не винаги проверяват урината си за промяна в цвета, като 22% рядко или никога не проверяват урината си. Ранната диагностика на рак на пикочния мехур може значително да подобри резултатите от лечението.

 

Нежелание да се потърси лекарска помощ

Според проведената анкета през август 2022 г. възрастните не желаят да потърсят медицински съвет, дори ако са забелязали симптоми. 20% от участниците споделят, че биха изчакали една седмица или повече, преди да говорят с лекар или здравен специалист, в случай че забележат промяна в цвета на урината си от жълта на оранжева, розова или червена. Най-често причината е, че  хората очакват състоянието да се подобри от само себе си.

 

В проведеното проучване участват 6 215 респонденти от 6 държава – Испания, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Холандия. Професор Арнулф Стенцл, новоизбраният генерален секретар на EAU и ръководител на отдела по урология в Университетската болница в Тюбинген (Германия), който е специализиран в рак на пикочния мехур споделя: „При рак на пикочния мехур ранното откриване е от решаващо значение. Пациентите, диагностицирани на етап 1, имат 80% шанс за петгодишна преживяемост, в сравнение с 40% на етап 3. Резултатите от нашето проучване ни дават много тревожно съобщение, че има спешна нужда от повишено обществено образование. Хората е важно да знаят какви са симптомите на рак на пикочния мехур и да се обърнат веднага към специалист като уролог. Това ще помогне за постигане на по-ранна диагностика и намаляване на смъртността.”

 

Какво представлява оперативното лечение и какъв е следопреративния период?

В Медицински комплекс „Доверие“ се извършва трансуретрална резекция. А от една година същата операция се извършва с помощта на изключително модерна апаратура - с лазер.  Туморната формация се премахва с подлежащия мускулен слой. „Това е изключително важно за радикалността на лечението и за правилното диагностициране на тумора. Следоперативния период е много добър. Може да се проведе и ранна профилактика – до 24-тия час след извършване на резекцията да бъде направена първата промивка на пикочния мехур.“ – посочва д-р Семерджиев в подкаста „Беседи за здравето“.

 

За рака на пикочния мехур и Седмицата на урологията 2022 г.

Ракът на пикочния мехур е петият най-често срещан рак в Европа, засягащ над 200 000 души всяка година. Причинява се от промени в клетките на пикочния мехур и често е свързано с излагане на определени химикали. Пушенето е идентифицирано като най-големият рисков фактор за рак на пикочния мехур. По време на Седмицата на урологията 2022 г. (26 - 30 септември) фокусът е върху значението на ранната диагностика и акцентиране на това да се обръща сериозно внимание на кръвта в урината, тъй като това често е първият индикатор за рак на пикочния мехур.

 

Чуйте целия разговор с д-р Семерджиев в подкаста "Беседи за здравето" >>>

https://soundcloud.com/user-477550528/kakvo-ne-znaem-za-raka-na-pikochniya-mekhur?utm_source=mbal.doverie.bg&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Fuser-477550528%252Fkakvo-ne-znaem-za-raka-na-pikochniya-mekhur

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки