Ракът е лечим, дори да е в по-напреднал стадий

Проф. д-р Тома Пожарлиев един от най-добрите хирурзи в България и доайен на миниинвазивната хирургия на Балканския полуостров, набляга на значимостта на своевременното лечение на заболяванията. Според него, медицината в България е достъпна, тъй като пациентите имат възможност да получат бърза и качествена медицинска помощ.

 

В специално интервю за SafeNews, професорът отбелязва, че високият брой на починали от рак в България се дължи на лошата здравна култура и липсата на редовни профилактични изследвания. Затова той призовава българите да си правят редовни прегледи, включително и скрининг за рак на стомаха и дебелото черво, за да се хващат заболяванията в ранна стадия, когато лечението е по-лесно и резултатите са по-добри.

 

Професорът също така споделя, че миниинвазивните операции, извършвани чрез лапароскопия и роботика, могат да допринесат за по-малка инвазия и по-точни оперативни интервенции, като по този начин намаляват времето за възстановяване след операцията. Той обаче подчертава, че е важно да се определя внимателно, дали туморът е подходящ за такава операция, за да се избегнат рисковете от разпространение на тумора.

 

Проф. д-р Пожарлиев предвижда, че в бъдеще ще бъдат разработени по-високи технологии, които ще подобрят миниинвазивната хирургия.

 

Той смята, че роботизираните системи могат да бъдат полезни в процеса на извършване на операции, но подчертава, че човешкият фактор все още е от съществено значение в медицината. Проф. д-р Тома Пожарлиев категорично заявява, че ракът е лечим заболяване, дори ако е в по-напреднал стадий. Той призовава българите да не забравят важността на профилактичните изследвания и да си правят редовни прегледи, за да се предпазят от заболяванията. Според професора, здравната култура на българите трябва да се подобри, за да се постигне по-добро здравеопазване и по-високо качество на живот за всички.

 

Вижте цялото интервю >>>

 

 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки