Революция в лечението на астмата

Астмата е хронично, неинфекциозно, именно заради това и незаразно възпалително заболяване на дихателните пътища. Това е едно по-специално възпаление, в което участват много клетки и медиатори, които всъщност водят и до възникването на симптомите на астмата. Тя е едно от най-честите хронични заболявания в света, което я прави и социално значимо заболяване. В световен мащаб се счита, че около 260 милиона души страдат от бронхиална астма. Бронхиалната астма е отговорна за около 400 000 смъртни случая годишно, голяма част от които могат да бъдат предотвратени. В България също отчитаме нарастване на честотата на това заболяване. Според статистиките около 400 хиляди души страдат от това заболяване, като 10-15% са деца. При възрастните честотата е малко по-ниска - от 5 до 10%.

 

Какви са симптомите, как се диагностицира и как може да се контролира астмата споделя в специално интервю пред Safe News д-р Лиляна Чунева, пулмолог в Медицински компекс “Доверие”. 

 

Симптомите на астмата се появяват обикновено внезапно. Често те се характеризират със стягане в гърдите, трудно дишане, свирене, хриптене в гърдите, суха, пристъпна кашлица, която накрая може да доведе до отделянето на оскъдни прозрачни секрети.

 

Характерно е симптомите да се проявяват най-често в малките часове на нощта. Разбира се, могат да бъдат проявени и през деня. При хората с намалена физическа активност обикновено се появява умора, когато извършват нещо, което обичайно преди не ги е уморявало. 

 

Според д-р Чунева за астмата няма възраст. Може би бебетата нямат астма. По-честа е в детска възраст, но може да се появи във всяка една възраст, дори и един 70-75 годишен пациент може да придобие заболяването. Все пак е по-честа при децата и повече при момчетата, докато при възрастните тази разлика в двата пола се изравнява. 

 

“Една нелекувана астма, освен че може да доведе до тежък пристъп, когато не се лекува, тя довежда и до трайни промени в структурата на самите дихателни пътища и тези промени стават необратими. Така че и да започнем по-късно едно лечение, съответно няма да можем да възвърнем напълно нормално структурата на тези дихателни пътища.” - предупреждава специалистът. 

 

Лечението винаги трябва да бъде след преглед и консултация със специалист. Обикновено лечението е инхалаторно. Д-р Чунева споделя, че това е една от иновациите в медицината - инхалаторни медикаменти, благодарение на които лекарството достига точно до мястото, което страда, там, където трябва да се действа, а не се приема таблетка, която все пак оказва влияние на целия организъм. “Имаме случаи на тежка неконтролирана астма, при която използваме максимална инхалаторна терапия, перорална терапия и въпреки това тези пациенти за съжаление не постигат контрол. И сега вече имаме още по-нов метод - биологичната терапия, благодарение на която тези пациенти се родиха.” - добавя специалистът. 

 

Биологичното лечение е под формата на инжекции, като те се правят подкожно.  Това са медикаменти, които вече влияят върху конкретни медиатори, така че максимално да бъде намалено възпалението и съответно пациентът да няма симптоми. 

 

От бронхиалната астма страдат все повече и повече хора. Нарастването на броя им се дължи на много фактори, но в основата са: инфекциите, замърсяването на въздуха, увеличаването на алергените. Д-р Чунева съветва винаги да сме с повишено внимание при хора, които имат в рода си астматици или хора с някакви алергични състояния.


 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки