Сезонът на кърлежите започна - как да се предпазим

Март и април ни донесоха летни температури, което накара много хора да се отдадат на приятни разходки и парковете се изпълниха с деца. Топлото време обаче е предпоставка и за една не толкова приятна среща - тази с кърлежите. Как да се предпазим и какви са симптомите на болестите, разпространявани от тях споделя в специално интервю пред Safe News доктор Ралица Калинова, педиатър в Медицински комплекс "Доверие". 

 

През последните седмици десетки граждани подадоха сигнали за нашествие от вредителите. В София почти няма квартал, в който кърлежите да не са плъзнали, което притесни родители и собственици на домашни любимци. 

 

Кърлежите обичат точно това време - топлото, влажното, сенчестото, с избуяването на тревите започват и да се размножават. Д-р Калинова споделя, че най-сигурният начин да се предпазим е като не ходим по тревни площи, особено там, където не е окосено. Любителите на планинските разходки обаче е трудно да  избегнат необработените поляни, така че за тях специалистът съветва да обърнат внимание на облеклото -  подходящи са дрехите с дълги ръкави, дълги крачоли, високи чорапи. Друг съвет, който дава тя е да се проверяваме винаги след като се приберем отвън. 

 

Децата и домашните любимци са най-потърпевши в случая. Именно затова е добре след като се приберем да прегледаме както децата, така и домашните си любимци за кърлежи, независимо дали са обезпаразитени. "Разбираемо е, защото животните са по-ниски, минават през обрасли треви и закачат всичко с козината, а децата също се въргалят. Те постоянно ровят в пръстта, в цветята, берат тревички, цветенца и пипат навсякъде.” - добавя д-р Калинова. 

 

В повечето случаи кърлежът не създава сериозни проблеми, но ако преседи повече от 24 часа преди да бъде изваден, има реална опасност от заразяване, защото се смята, че той вече е смукал кръв и може със слюнката да е заразил човека. Това означава, че първо трябва да се отстрани и след това да се наблюдава мястото. Не е задължително да се пие антибиотик, защото може да не сме заразени. Само се наблюдава мястото на ухапване и следим за симптоми като зачервяване или поява на петно. Ако то започне да расте вече трябва да посетим лекар, за да бъде назначена антибиотична терапия. 

 

Д-р Калинова съветва, ако решим да вадим сами кърлеж,  да не го правим с голи ръце, а да е с пинсета, за да се хване максимално близо до кожата и след това не с въртеливи движения, а вертикално да се подръпва, докато леко излезе. По-сигурният вариант, разбира се, е да посетим лекар. 

 

Научете повече във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки