Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
  • Запишете час:

    02/40 36 100
  • Работим с:

Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Хипертония – симптоми, диагностициране и лечение

Хипертония – симптоми, диагностициране и лечение

17.05.2017

Кръвно налягане се нарича налягането, което кръвта оказва на артериите. То има две граници, чиито разговорни названия са горна и долна граница. Горната граница се измерва в момента на систола на сърцето – това е моментът на съкращение или свиване, при който от сърцето се изпомпва кръв, а долната граница се измерва в момента на диастола – или момента, в който сърцето се отпуска  и се пълни с кръв.

 

 

Високото кръвно налягане – хипертония е трайно повишаване на артериалното налягане за систолата над 140 mmHg и/или на диастолата над 90 mmHg, установено след системно измерване в спокойно състояние. Стойностите на кръвното налягане зависят от дейността, която се извършва в момента - дали човекът е извършвал физическа активност или е бил в покой, от възрастта, а също и от емоционалното състояние.

 

 

Основните симптоми, характерни при високо кръвно налягане са главоболие в тила, задух, лесна умора, прескачане на сърцето и кръв в урината. Има обаче и случаи, в които то протича без симптоми и това може да бъде особено опасно.

 

 

Съществуват два основни вида високо кръвно налягане. При единия то е в резултат на друго заболяване или е следствие от прием на медикаменти, като в този случай лечение се предприема спрямо особеностите на другото заболяване. Задължително е това да се случи с помощта на квалифицирани лекари.

 

 

Във втория случай,  високото кръвно налягане е самостоятелно заболяване, без да има  установена конкретна причина за него. Някой от факторите, които го способстват са стрес, затлъстяване, чести преяждания, заседнал начин на живот, прекомерна употреба на сол, алкохол, тютюнопушене, честа употреба на  продукти с високо съдържание на кофеин. В някой случаи хипертонията може да се дължи  на наследствена обремененност.

 

 

Приемно-консултативните и диагностични кардиологични кабинети на МБАЛ "Доверие“ разполагат със съвременна високотехнологична апаратура и квалифицирани специалисти, които могат да диагностицират пациентите със симптоми на високо кръвно налягане и да определят най–подходящото индивидуално лечение за всеки отделен случай. Един от диагностичните тестове, който се прави за установяване на проблеми с кръвното налягане е предписване на Холтер Артериално налягане. Той представлява преносимо устройство, което се носи от пациента за определен период от време и по този начин се извършва постоянен запис на стойностите на артериалното му налягане.

 

Хипертонията протича в три основни етапа. При първия се наблюдава непостоянно покачване на кръвното, след което то се връща в нормалните си стойности, като с течение на времето покачването се наблюдава все по-често и така се преминава във втория етап на заболяването, където се  наблюдава трайно повишено кръвно налягане. На третия етап, в следствие на заболяването, се наблюдават леки или по-тежки увреждания на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, мозъка и други органи. Високото кръвно може да доведе до инфаркт или инсулт.

 

 

Лечението при установена хипертония  продължава цял живот, като основната му цел е да поддържа кръвното в опредени граници и да не му позволява да се покачва. За дългосрочното лечение е необходимо да се съчетаят медикаменти, билки  и диета, както и подходяща физическа активност.

 

 

Режимът на хранене е много важен за хората, страдащи от хипертония. Нужно е те да се хранят по 4-5 пъти дневно, но с умерени порции, тъй като преяждането е особено вредно за високото кръвно налягане. Последното хранене трябва да е до 2-3 часа преди лягане. Нужно е да се ограничат солта и мазнините, храните богати на холестерол, тлъстите меса, високомаслените млечни продукти, кофеина  и алкохола, като е абсолютно задължително пушачите да се откажат от цигарите. Добре е да се приемат повече течности, но не газирани.

 

 

Тъй като високото кръвно може да бъде и наследствено, за да бъде контролирано са необходими редовни  профилактични прегледи.

 

 

При нужда от консултация или преглед с кардиолог, може да запише час на телефон 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие: www.mbal.doverie.bg или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.

Обратно към Новини