Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
  • Запишете час:

    02/40 36 100
  • Работим с:

Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Плоскостъпието – диагностика и навременно лечение – разговор с кинезитерапевтът от МБАЛ Доверие - Иван Кюрпанов

Плоскостъпието – диагностика и навременно лечение – разговор с кинезитерапевтът от МБАЛ Доверие - Иван Кюрпанов

10.05.2017

В една от водещите български телевизии, кинезитерапевтът от МБАЛ Доверие Иван Кюрпанов говори за плоскостъпието или така наречения „дюстабан“ - какви са симптомите и съответно начините за лечение. Специалистът обясни, че плоскостъпието е нарушение на сводовете, намиращи се в долната част на ходилото. Те са три на брой – надлъжен, медиален и напречен свод, като функцията им е да обират всички вибрации, който се получават при натоварването на тялото в ежедневието и по този начин помагат за правилното му функциониране.

 

Кинезитерапевтът отчита, че хората, които страдат от плоскостъпие не обръщат достатъчно внимание на този проблем, тъй като до известна степен са свикнали с него и не му отдават голямо значение. Той отбеляза, че според световната статистика само 20% от населението на Земята имат така нареченото „идеално стъпало“ и нямат нужда от корекция. Специалистът подчерта, че при неглижиране на проблема и не взимане на навременни мерки последствията могат да станат сериозни – започва се компенсация от страна на тялото, придружена с болки, умора на краката по време на ходене и претоварване на мускулатурата, което от своя страна може да доведе до разширени вени. В случаи на плоскостъпие тазобедрените стави се натягат, поради което страда цялата кинетична верига, съставена от глезени, колена, тазобедрени стави, кръст, гръб и шиен отдел.

 

Кинезитерапевтът от МБАЛ Доверие Иван Кюрпанов посочи и за мерките, които е нужно да се вземат в случай на плоскостъпие. Той обясни, че като начало е важно хората да обръщат навременно внимание на стъпалата си и в случай на дискомфорт  да се обърнат към специалист. Освен това той подчерта, че поставянето на стелки носи облекчение – премахва болката и умората в краката и спомага за подобряване на походката. Иван Кюрпанов разясни, че вече съществуват нови иновативни начини за изработване на стелки. МБАЛ Доверие разполага с модерна машина, която изработва индивидуални стелки, а също и с екип от ортопеди, които могат адекватно да диагностицират до каква степен е паднал свода и съответно какъв вид стелки да се изработят за оптимален резултат. Кинезитерапевтът счита, че носенето на готови стелки, закупени от магазин, не е добро решение, тъй като те няма как да отговарят на индивидуалния проблем на всеки отделен индивид. Той отбеляза, че модерната техника, с която разполага МБАЛ Доверие изработва стелките абсолютно индивидуално за всеки пациент, което също така е съпътствано със съвет от специалист какви упражнения са необходими за всеки конкретен случай. По този начин проблемът на плоскостъпието се разглежда комплексно, като индивидуалните стелки дават една основа за лечение на  цялото тяло нагоре. Специалистът отбеляза, че има и много подходящи упражнения за подпомагане възстановяването на свода. Той счита, че ако бъдат взети мерки в ранна детска възраст – между 3 и 7 години, има възможност за възстановяване на свода, докато в напреднала възраст това е почти невъзможно.

 

Специалистът от МБАЛ Доверие говори и за ползите от това да ходиш бос. Той счита, че е особено полезно това да се прави по неравни повърхности като пясък или ситни камъчета, тъй като по този начин се предизвиква дразнене на ходилата и се стимулира оформянето на свода. При ходенето с боси крака се прави лек масаж на стъпалата, където се намират много рефлексогенни точки, които подобряват кръвообръщението на краката. Кинезитерапевтът Иван Кюрпанов обясни, че специално за нуждите на дамите през летния сезон, в МБАЛ Доверие се изработват чехли под формата на индивидуални стелки по стъпалото.

Цялото интервю с кинезитерапевтът Иван Кюрпанов, можете да видите тук

При нужда от консултация или преглед с ортопед или кинезитерапевт, може да запише час на телефон 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие www.mbal.doverie.bg или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.

Обратно към Новини