Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Погрижете се навреме за себе си

Погрижете се навреме за себе си

15.03.2021

Психологът Фотка Георгиева провежда консултации в МК „Доверие“ от началото на 2021 г. Завършва бакалавърска програма към НБУ,  специалност психология и магистърска програма по клинична психология - психоаналитична перспектива. Има консултантско ниво по когнитивно-поведенческа терапия с над триста часа опит и специални умения. Дипломиран консултант в организационно консултиране в отдел HR, тя е работила и като фамилен терапевт. Фотка Георгиева е участвала в международни семинари и преквалификационни обучения по психодиагностика, както и в семинари и стажове към ВМА психиатрия. Член е на Дружеството на психолозите в България.

 

 

Защо избрахте психологията за свой професионален път?

Аз вярвам, че за да бъде човек добър в това, което прави, трябва да вярва в него, да изпитва желание да надгражда себе си, да се учи и развива и най-вече да намира смисъл, в това което прави. Психологията е не само мой професионален път, но и призвание. Стремя се да създам безопасна и уважителна среда за хората с които работя, в която сами да развият потенциала си и да намерят решенията за техните проблеми.

 

Засили ли последната една година необходимостта от психологическа помощ?

Необходимостта от психологическа помощ винаги я има. Във всеки един етап от живота си, човек може да се почувства обезсилен, объркан или откъснат от себе си и другите. Не случайно в повечето западни страни психологическата помощ е задължителен елемент и се поема от здравната каса. Но определено последната година, предвид обстоятелствата, пред които всички сме изправени, все повече хора се обръщат към нас. Пандемията ни накара да се изправим пред най-големите си страхове и колкото и парадоксално да звучи, това до някъде помогна в това отношения, да променим възгледите си относно цялостната психична грижа.

 

Според вас възможно ли е хоум офис работата да доведе до т.нар. бърн аут или пък депресия и липса на желание за работа?

Хоум офисът се оказа голямо предизвикателство за много хора. Реконструкцията на навиците и ежедневието ни, направи по-тревожни повечето от нас и това е нормално. Тревожността сама по себе си е едно нормално състояние, тя ни е необходима, за да се съхраним. Когато обаче тревожността мине тази граница, започне да ни парализира, да пречи на ежедневното ни функциониране, прави ни постоянно тъжни, тревожни и притеснени, тогава бихме могли да говорим за депресия. Да работим от вкъщи ни даде много, но и ни взе. За да не се стига до бързо прегаряне, човек трябва да намира време и за нещата, които обича да прави и извън офиса, дори когато той е в хола ни.

 

Повечето хора сякаш все още се притесняват да потърсят психолог, какво бихте ги посъветвали с цел навременна превенция?

Отговорът е именно в това - навременната превенция. Да потърсиш помощ или консултация с психолог не е нито страшно, нито опасно. Ние сме просто патерица по пътя на личностното израстване на всеки един човек. Това, в което аз насърчавам хората, е да не пренебрегват симптомите си, да се научат да чуват не само тялото си, но и емоциите си. Всеки един от тях идва за да ни каже нещо и когато не му обърнем внимание се превръща в паник атаки, хранително разстройство, безсъние, влошени контакти с другите, стрес, депресия и много други. “Погрижете се за себе си навреме”- всъщност е най-точният съвет, който бих дала.

 

Краят на февруари отбелязахме седмицата за информираност за хранителните разстройства, а те са и сред вашите професионални интереси, каква е зависимостта между психологическите фактори и хранителните разстройства и за какво е важно да внимаваме?

Хранителните разстройства са сериозно психично състояние, за което аз лично смятам, че се говори много малко, а необходимостта е огромна. Пациентите и близките им са объркани, отчаяни и точно за това се радвам, че последният месец бях свидетел на много кампании с цел информираност, защото това е изключително важно. Хранителните нарушения са коварни и трудно могат да се диагностицират от самото им начало. Това е безмилостна битка не само за боледуващия, но и за неговото обкръжение. Всяко емоционално хранене или липса на такова е знак да се обърне внимание. Хората, страдащи от разтройства на храненето имат сериозна необходимост от медицинска помощ и най- вече от емоционална подкрепа. По отношение на връзката между психологическите фактори и хранителните растройства може да се каже много. При тях храната далеч не е основният проблем. Причините биха могли да бъдат много и строго индивидуални. Хранителните разстройства обикновено рядко идват сами. Те имат т.н коморбиден характер т.е включват в себе си и друг психологичен аспект - депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и др. Връзката психика - храна е огромна и тя се проявява не само в познатите ни анорексия нервоза и булимия, но и в хиперфагията, орторексията и др.

 

Какъв е фокуса на консултациите, които предлагате в МК „Доверие“, кога и как могат да се свържат пациенти с вас?

Фокусът на консултациите е строго индивидуален. Работата ми изисква прецизна и внимателна диагностика на това, което споделят хората с мен и процесът е двустранен. Но най-общо казано се фокусирам върху това да подкрепям хората в намирането на техните сили, надграждане върху тях и намиране на баланс и задоволство в емоционалните, релационните, физическите, когнитивните и духовните компоненти на техния живот. Трудната част от моята работа е да заведеш човек до причината за състоянието му, след това много често решението открива сам. Що се отнася до това кога и как, хората могат да запишат час на регистратурата на клиниката или чрез платформата superdoc. Дните, в които провеждам консултации в МК “Доверие” са сряда и четвъртък от 14:00 до 18:00 часа.

 

 

Обратно към Новини