Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Първият робот асистиран серклаж

Първият робот асистиран серклаж

07.12.2017

       Екип на МБАЛ „Доверие” АД и УАГБ „Майчин дом“ под ръководството на доц. д-р Иван Костов извърши за първи път в България робот асистиран серклаж – манипулация, при която се цели постигане на задържането на плода при бременност и предотвратяване на спонтанен аборт или преждевременно раждане.

       Пациентката на МБАЛ „Доверие” и УАГБ „Майчин дом“ е на 30 години, в ранен етап на първа бременност след извършено по-рано конизацио (оперативна интервенция, при която се премахва част от шийката на матката с цел диагностициране и лечение на дисплазия на маточната шийка). Поради отстраняването на твърде голяма по площ тъкан при конизациото, пациентката е с по-висок риск от преждевременно раждане.

       Робот асистираният серклаж със системата Da Vinci Si дава възможност на пациентката да задържи плода до края на бременността. По време на манипулацията се поставя лента, която държи маточната шийка плътно затворена като се избягва травмирането на съдовете, хранещи матката. Лентата е от нерезорбируем материал и може да се отстрани по време на раждане.

      В МБАЛ “Доверие” много жени, чийто единствен шанс за износване на бременността е серклажа, имат възможност да получат качествено лечение по свръхмодерен метод с най-съвременна апаратура и инструментариум.

Обратно към Новини