Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
  • Запишете час:

    02/40 36 100
  • Работим с:

Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

За първи път в България - робот асистира на парциална резекция на бъбрек

За първи път в България - робот асистира на парциална резекция на бъбрек

12.01.2015

Статистиката показва, че често дори и доброкачествено изглеждащите туморни формации  в бъбреците в начален стадий за няколко години се превръщат в злокачествени. Това напредване на туморния процес налага премахване на целия бъбрек. Чрез системата Да Винчи, обаче, в зависимост от стадия на заболяването и разположението на тумора, пациентът може да не загуби целия орган. Отстранява се само туморната формация и се запазва функционираща бъбречна тъкан. Така пациентът има един здрав бъбрек и един с частично съхранена функция, което гарантира значително по-малък шанс за развиване на бъбречна недостатъчност.

 

„Сред основните предимства на парциалната резекция са прецизното и ефективно отстраняване на тумора при по-малко кръвозагуба и възможност за по-добро реконструиране на бъбрека. Вместо голям разрез, използван в класическата хирургия, чрез Да Винчи ние правим няколко малки разреза - подобни на традиционната лапароскопия. Роботът разполага с увеличителна 3D система за визуализация с висока разделителна способност и специални инструменти, които се огъват и въртят много повече, отколкото е възможно за човешката китка. В резултат на това настоящата операция се проведе с повишена видимост, прецизност, сръчност и контрол”, коментира успешно извършената интервенция доц. д-р Марин Георгиев.

 

 Чрез Да Винчи, парциалната резекция предлага на пациентите потенциални ползи като прецизно отстраняване на тумора, бъбречна реконструкция и запазване на органа, където е възможно, по-малък риск от усложнения, по-бързо възстановяване. Съпоставена с традиционната лапароскопия, роботизираната интервенция отбелязва плюсове като по-кратък болничен престой, по-кратко топло исхемично време и намаляване на кръвозагубата.

 

 Още по темата: интервю с доц. Марин Георгиев

Обратно към Новини