Здрави бъбреци: Как да ги запазим и защо трябва да сме внимателни?

Бъбречното здраве е от изключителна важност за цялото здраве на организма. Това е причината, поради която всеки март е обявен за месец на бъбречните заболявания, с цел да се повиши информираността и вниманието на хората към т.нар. „лаборатория на организма“.

Бъбреците играят важна роля в нашия организъм, като извършват функцията на филтър, който премахва излишните отпадъци и токсини от кръвта. Въпреки това, когато не обръщаме  достатъчно внимание на тяхното здраве, може да възникнат сериозни проблеми, сред които бъбречна недостатъчност.

 

Как да предпазим бъбреците си?

 

Едно от най-важните неща, които можем да направим за здравето на нашите бъбреци, е да пазим добра хигиена на хранене и да избягваме вредни субстанции. Нормалното водене на живот, спортуването и без излишно обременяване на организма с вредни субстанции, са навици, които е добре да развием още в млада възраст. Основният начин за предотвратяване на бъбречните заболявания е здравословният начин на живот. Това включва редовен прием на течности, здравословна диета, избягване на тютюнопушенето и консумацията на алкохол, редовно спортуване и поддържане на здравословно тегло. Освен това, приемът на някои лекарства, които могат да повлияят на функцията на бъбреците, трябва да бъде следен и контролиран от медицински специалисти.

 

Придружаващите заболявания при хората в по-напреднала възраст.

 

Системните заболявания, като диабет и високо кръвно налягане, могат да увредят бъбрека. Лекарите препоръчват да се обърне по-особено внимание на профилактиката и да се ходи един или два пъти годишно на профилактичен преглед. При необходимост, пациентите трябва да се консултират с нефролог за професионални съвети и лечение. Редовните проверки и изследвания на бъбреците могат да помогнат за откриване на бъбречни заболявания още в ранен етап, когато те все още могат да бъдат лекувани с помощта на промяна на начина на живот или с прилагане на медикаментозна терапия. Тези изследвания могат да включват тестове на кръвта и урината, както и ехография на бъбреците.

 

Съществуват определени характеристики, които са специфични за различните възрасти. Например, младите хора имат по-голям шанс да се изложат на вредни субстанции, като така наречените енергийни напитки или протеинови добавки, които могат да натоварят бъбреците. Когато говорим за поддържане на здрави бъбреци, е добре да имаме предвид и определени лекарства, които могат да увредят тези органи. Например, някои антибиотици, противовъзпалителни и болкоуспокояващи могат да доведат до увреждане на бъбреците, особено при по-дълготрайна употреба. Приемът на тези лекарства трябва да бъде след медицински преглед и следване на препоръките на лекаря.

 

Ранното откриване на бъбречните заболявания е от съществено значение за бъдещето здраве на бъбреците.

 

Редовните медицински прегледи и проследяването на състоянието на бъбреците при хора с придружаващи заболявания са много важни за предотвратяване на бъбречна недостатъчност и други заболявания. Много често пациентите не знаят, че имат бъбречно увреждане, поради липсата на явни симптоми. Именно затова профилактичните прегледи са от голямо значение. Предупреждаването и ранното откриване на бъбречните заболявания е от съществено значение.


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки