Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Ендокринологичен кабинет
Начало/Ендокринологичен кабинет

Ендокринологичен кабинет

Ендокринната система e отговорна за контрола и координацията на основни жизнени процеси в организма чрез отделянето на хормони от жлези с вътрешна секреция – щитовидна и околощитовидни, надбъбречни, панкреас, хипофиза, епифиза, тестис, яйчникПосредством кръвта хормоните взаимодействат с и регулират функциите на репродуктивната и нервната системи, червата, черния дроб, панкреаса и бъбреците.

 

Терминът „ендокринен дисбаланс” описва отклоненията в производството им спрямо нормите. Такива изменения могат да причинят редица заболявания, свързани със смущения в процесите на растеж, развитие, репродукция, поддържане на енергийни нива и вътрешен баланс в системите на човешкото тяло.

 

Болестите на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата са често срещани - засягат жени и мъже от всички възрасти.

 

·         Захарен диабет

Най-разпространеното ендокринно заболяване в световен мащаб. Диабетът е хронична метаболитна болест, при която нивото на кръвна захар в организма е повишено поради недостатъчното произвеждане на инсулин или отслабената реакция на клетките към него. Свързано е с натрупване на високи количества глюкоза в кръвта и може да причини усложнения в голям брой телесни функции.

·         Болести на щитовидната жлеза.

Сред най-често срещаните заболявания на ендокринната система, които могат да се проявят във всяка възраст и засягат основно жени. Основни причини за възникването им са автоимунни процеси, недостиг на йод, генетично предразположение, инфекциозни и канцерогенни фактори. Най-разпространени са Базедова болест, болест на Хашимото, хипофункция на щитовидната жлеза (със или без гуша), дифузна, спорадична гуша, възлеста гуша, тиреоидит на Де Кервен.

·         Разстройства на обмяната на веществата

Нарушения в метаболизма на въглехидратите, белтъците и мазнините, както и техните ингредиенти. Метаболитен синдром. В комбинация със затлъстяване увеличават риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

·         Затлъстяване и други разстройства поради прехранване

Болестни състояния, които се характеризират с повишено натрупване на мастна тъкан в организма.

·         Недоимъчно хранене

Продължително приемане на храна, която съдържа по-ниско от необходимото за един организъм количество белтъчини, мазнини и въглехидрати.

·         Други разстройства на глюкозната регулация и ендокринната секреция на панкреаса

Включват хипогликемия (занижени нива на глюкоза) и хиперинсулизъм (твърде високи нива на инсулин в кръвта), редица вродени / наследствени заболявания

·         Разстройства на други ендокринни жлези (паращитовидни жлези – автоимунни полигландуларни синдроми, надбъбречни жлези, хипофиза и хипоталамус, полови жлези).