Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Кабинет по нефрология
Начало/Кабинет по нефрология

Кабинет по нефрология

Бъбреците са кръвни филтри на тялото - всеки ден през тях преминават над 1500 литра кръв (около 20% от изтласкваното от сърцето количество). От него те филтрират около 200 литра първична урина, впоследствие концентрирана до около 1.5 л., с която от организма се извеждат отпадни продукти от обмяната на веществата, токсини, ненужни метаболити и др.

Сред другите им важни функции са:

-          Поддържане на кръвното налягане чрез образуване и отделяне на хормони и ензими

-          Производство на червени кръвни клетки

-          Поддържане на здрави кости

-          Регулация на електролитния и киселинно-алкален баланс

 

Тъй като ролята на бъбреците е свързана с важни процеси, увреждането им може да бъде доста опасно и да наруши редица функции в организма. В същото време заболяванията им (нефропатии) често протичат безсимптомно и поради това могат да останат неоткрити за дълъг период от време, след който лечението нерядко е затруднено.  

За да се подобрят възможностите за превенция и ранно откриване на бъбречни заболявания, препоръчително е веднъж в годината при семейния лекар да се изследват урината и серумния креатинин. За пациенти със захарен диабет или артериална хипертония, желателно е тези профилактични изследвания да се правят веднъж на 6 месеца.

Към към нефролог се насочват пациенти с отклонения при следните показатели:

·         протеинурия

·         хипертония

·         влошена бъбречна функция

·         наличие на левкоцитурия и бактериурия

·         протрахирана бъбречна криза

·         оточен синдром

·         микроскопска или макроскопска хематурия

 

Според данни на Българска Бъбречна Асоциация около 25% от изследваните в страната хора на възраст над 18 години имат някакво бъбречно увреждане, а 8,1% -  намалена бъбречна функция. Най-често срещани са:

 ·         Бъбречно-каменната болест

Това е най-често срещаният нефрологичен проблем, при който в бъбречното легенче се образуват конкременти (камъни). Сред причините за възникването му са недостатъчен прием на течности, инфекции, небалансиран хранителен режим, повишаване на киселинноста в организма, ендокринологични заболявания. Много често протича без изявени клинични симптоми, но когато ги има, това са затруднено уриниране и остра едностранна болка в кръста.

Диагноза се поставя след клиничен и ехографски преглед, съпроводен с клинично и микробиологично изследване на урина. 

Заболяването се лекува най-често консервативно – с медикаменти и  повишен прием на течности,  а в по-тежките случаи, когато камъкът е с големи размери, се прилагат екстракорпорална литотрипсия (неоперативен метод на разбиване с насочени вълни) или оперативно отстраняване.

·         Пиелонефрит

Представлява възпаление, дължащо се на бактериална инфекция на бъбреците и пикочните пътища, която може да бъде както остра, така и хронична. Фактори, предразполагащи към развитие на заболяването, са отслабване на имунната система, запушване на пикочните пътища, увреждане на нерви около пикочния мехур, везикоуретрален рефлукс (връщане на урина от пикочния мехур към уретерите и бъбреците). Поради по-малката дължина на уретрата при жените, заболяването при тях е значително по-разпространено.

Както при повечето възпаления, повишената телесна температура може да е сигнал за пиелонефритът. Сред останалите симптоми са често уриниране съпроводено с парене или болка, болки в гърба, кръста, корема и слабините, наличие на гной или кръв в урината.

Освен физикален преглед, за доказване на заболяването са необходими  микробиологично и образно изследване – най-често коремна ехография.

При лечението на хроничен пиелонефрит се прилага комплексна терапия с включени широкоспектърни антибиотици.

·         Кисти на бъбреците

В повечето случаи са наследствено обусловени и преставляват мехурчета пълни с течност, най-често урина. Развитието на заболяването отнема дълъг период от време и може да е обвързано с образуването на множество постепенно нарастващи кисти. Когато достигнат достатъчен размер, за да притискат бъбрека, те могат да увредят структурата и функциите му.

Симптомите включват болка в поясната област, кръв в урината и наличие на камъни в бъбреците.

Диагноза се поставя след ехографско изследване, а лечението най-често е лека и безболезнена процедура – пункция под ехографски контрол.