Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Ортопедия и травматология
Начало/Ортопедия и травматология

Ортопедия и травматология

Опорно-двигателният апарат съставлява най-голямата система от органи в човешкото тяло - анатомични единици в него са всички кости, сухожилия, стави и мускули. Ортопедията е дял от медицината, който се занимава с причините, профилактиката и лечението на нарушените функции на тези органи, както и с рехабилитацията на пациентите. От своя страна травматологията, изучава въздействието на различни травми върху човешкия организъм. Целта на специалистите – травматолози е да достигнат пълно отстраняване на възникнали травми чрез приложение на разнообразни диагностични и лечебни методи.

 

Сред проблемите които се срещат и лекуват най-често от ортопеди-травматолози са:

 

·                                 Счупване, изкълчване

Счупването представлява частично или пълно нарушение на някоя кост от човешкото тяло. От важно значение е дали на мястото на счупването кожата е цяла или разкъсана. При разкъсана кожа има опасност от инфектиране на меките тъкани, след което и възникване на инфекции.

Изкълчването представлява разместване на костите, често съпроводено с разкъсване на ставните връзки. Най-често засегнати са раменната, лакътната и глезенната става. При изкълчване се наблюдава рязка и силна болка в момента на травмата, последвана от обездвижване на ставата.

 

·                                 Остеоартроза

Остеоартеозата, позната още като артроза, засяга голяма част от населението. Тя възниква вследствие на изменения на ставния хрущял,  като в последствие се засягат костите и ставната капсула. Заболяването засяга най-често крайните стави на пръстите на ръцете, коленните стави и гръбнака. В по-голяма част, артрозите се срещат след 40-50 годишна възраст, но понякога се появяват и при много по-млади хора.

 

·                                 Остеопороза

Остеопорозата е заболяване на костната система, характеризиращо се с ниска костна маса и структурно изменения на костната тъкан. Тъй като остеопорозата не протича с особено изразени симптоми, се нарича „тихо заболяване”. В много от случаите болният разбира за своето състояние едва в напреднал стадий.

С възрастта се увеличава честотата на заболяването - една от всеки три жени на възраст над 50 години е засегната от него, както и един на всеки пет мъже.

 

·                                 Коксартроза

Коксартрозата представлява хронично възпаление на тазобедрената става - носеща става, една от големите в човешкото тяло, тя има много важно значение за правилната стойка и походка. Коксартрозата протича със засилваща се болка в тазовата област. Първоначално обикновено се появява при движения в ставата, а с течение на времето и в покой.

 

·                                 Остеомиелит

Остеомиелитът е инфекциозно възпаление на костния мозък причинено от бактерии или гъбички. Заболяването се характеризира със силна болка в засегнатата кост, зачервяване и подуване около нея, неразположение, а в някои случаи – и треска.

При децата най-често са засегнати дългите кости, а при възрастните – костите на стъпалата. Рискови фактори за развитието на остеомиелит са диабет,  прекарани травми, употреба на наркотици.