Ортопедия и травматология

 Значителен обем от дейността на приемно-консултативния ортопедичен кабинет на МЦ “Доверие” представляват закритите репозиции на фрактури и луксации, както и обработката на разкъсно-контузни и порезни рани.

В Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Доверие”, Вие сте добре дошли, като индивидуално ценен пациент, а не като пореден случай. Ние се отнасяме към Вашето заболяване, ръководени от най-високите стандарти за добра грижа и качество. Без да провокираме нереалистични очаквания за резултатите от дадена ортопедична операция и ръководени от основни принципи, изпълняваме своето задължение да направим всичко по силите си, за да възстановим движението и да облекчим Вашата болката.


В Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Доверие” работят висококвалифицирани лекари, специализирани в извършването на хирургични процедури при заболявания на опорно-двигателния апарат:

 • Поставяне на изкуствена става

  В Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Доверие” работят ортопеди, тясноспециализирани в поставянето на изкуствени стави. Работим с  водещи световни производители с широка гама от високотехнологични протези, произведени с най-модерните технологии, като за правилния избор на подходящата за Вас протеза се грижи опитният екип лекари на Отделението по ортопедия и травматология.
 • Възможност за поставяне на индивидуални ревизионни и туморни ендопротези

  В МБАЛ „Доверие” разполагаме с операционна зала, оборудвана с модернa апаратура и хирургичен инструментариум, позволяващ поставяне на изкуствена тазобедрена става с минимално инвазивен хирургичен достъп.

  Възстановяването след операция за поставяне на изкуствена става протича под непрекъснато наблюдение на кинезитерапевти, работещи със специализирана апаратура за пасивно раздвижване.

 • Артроскопия на стави

  Артроскопията е хирургична процедура, при която през няколко малки разреза в засегнатата става се въвеждат камера за наблюдение и различни специфични инструменти. По този начин е възможно минимално инвазивно лечение на различни заболявания и травми на ставите. Най-често тази процедура се прилага при коленна, раменна, тазобедрена и глезенна става. Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Доверие” разполага с модерна артроскопска апаратура и работи с висококачествени импланти за артроскопска хирургия.

 • Коригиращи остеотомии
 • Лечение на травми на опорно-двигателния апарат: фрактури;  мускулни, сухожилни и връзкови увреди

Съществена част от травмите на опорно-двигателния апарат са показани за оперативно лечение, за да се постигне пълноценно възстановяване със свобода на движение и без болка. Специалистите от Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Доверие” работят със съвременни титаниеви и биорезорбируеми импланти, като използват световно утвърдени методи за тяхното поставяне.


 • Лечение на доброкачествени и злокачествени тумори на опорно-двигателния апарат.
 • Лечение на усложнения след ортопедични операции – ревизионно ендопротезиране, неправилно сраснали или несраснали счупвания.
 • Лечение на разнообразни ортопедични заболявания – контрактура на Дюпюитрен; ганглион; бурсити; тендовагинити, епикондилити, деформитети на ходилото.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ


 

Опорно-двигателният апарат

съставлява най-голямата система от органи в човешкото тяло - анатомични единици в него са всички кости, сухожилия, стави и мускули. Ортопедията е дял от медицината, който се занимава с причините, профилактиката и лечението на нарушените функции на тези органи, както и с рехабилитацията на пациентите. От своя страна травматологията, изучава въздействието на различни травми върху човешкия организъм. Целта на специалистите – травматолози е да достигнат пълно отстраняване на възникнали травми чрез приложение на разнообразни диагностични и лечебни методи.

Сред проблемите които се срещат и лекуват най-често от ортопеди-травматолози са:


 • Счупване, изкълчване

  Счупването представлява частично или пълно нарушение на някоя кост от човешкото тяло. От важно значение е дали на мястото на счупването кожата е цяла или разкъсана. При разкъсана кожа има опасност от инфектиране на меките тъкани, след което и възникване на инфекции. Изкълчването представлява разместване на костите, често съпроводено с разкъсване на ставните връзки. Най-често засегнати са раменната, лакътната и глезенната става. При изкълчване се наблюдава рязка и силна болка в момента на травмата, последвана от обездвижване на ставата.

 • Остеоартроза

  Остеоартеозата, позната още като артроза, засяга голяма част от населението. Тя възниква вследствие на изменения на ставния хрущял,  като в последствие се засягат костите и ставната капсула. Заболяването засяга най-често крайните стави на пръстите на ръцете, коленните стави и гръбнака. В по-голяма част, артрозите се срещат след 40-50 годишна възраст, но понякога се появяват и при много по-млади хора.
 • Остеопороза

  Остеопорозата е заболяване на костната система, характеризиращо се с ниска костна маса и структурно изменения на костната тъкан. Тъй като остеопорозата не протича с особено изразени симптоми, се нарича „тихо заболяване”. В много от случаите болният разбира за своето състояние едва в напреднал стадий.

  С възрастта се увеличава честотата на заболяването - една от всеки три жени на възраст над 50 години е засегната от него, както и един на всеки пет мъже.
 • Коксартроза

  Коксартрозата представлява хронично възпаление на тазобедрената става - носеща става, една от големите в човешкото тяло, тя има много важно значение за правилната стойка и походка. Коксартрозата протича със засилваща се болка в тазовата област. Първоначално обикновено се появява при движения в ставата, а с течение на времето и в покой.

 • Остеомиелит

  Остеомиелитът е инфекциозно възпаление на костния мозък причинено от бактерии или гъбички. Заболяването се характеризира със силна болка в засегнатата кост, зачервяване и подуване около нея, неразположение, а в някои случаи – и треска.

  При децата най-често са засегнати дългите кости, а при възрастните – костите на стъпалата. Рискови фактори за развитието на остеомиелит са диабет,  прекарани травми, употреба на наркотици.


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки