Бъбречна криза - причини и симптоми

Бъбречната криза е един от най-честите урологични проблеми. Статистиките сочат, че всеки десети човек е имал поне веднъж в живота си бъбречна криза, а лекари и пациенти твърдят, че болката по време на това състояние е една от най-острите болки в човешкото тяло. Какви са причините и симптомите при бъбречна криза споделя в специално интервю пред Safe News доктор Явор Семерджиев, завеждащ урологичното отделение в Медицински комплекс “Доверие”.  

 

Бъбречната криза е известна също като бъбречна колика. Придружена е със силна болка, с периоди на усилване и на отслабване. Обикновено някой камък, който допреди това е бил в бъбречното легенче, тръгва надолу по пикочопровода. Често той е по-широк отколкото е лумена на пикочопровода и това води до запушване на бъбрека и дразнене на стената на самия пикочопровод. Това предизвиква много силна болка. 

 

Д-р Семерджиев споделя, че най-типична е болката в лумбалната област отзад.  Характерно за бъбречната колика е, че болката започва отзад и слиза надолу. “Освен болковата симптоматика, имаме и симптоми от страна на пикочните пътища, а това е много често парене при уриниране, често уриниране, наличие на кръв в урината или пък потъмняване на урината. Така че почти винаги имаме освен болковата симптоматика и проблеми с уринирането и с цвета на урината, а понякога кризата може да протече и усложнено, да се развие инфекция и тогава вече ще се появи температура.”, добавя специалистът.

 

Понякога наличието на кръв в урината предшества болката и именно това показва раздвижването на камъка. В един такъв период, ако се отиде при лекар, може да се предотврати самата болкова симптоматика. При всички положения наличието на кръв в урината трябва веднага да ни прати при лекар, за да се установи причината. Не е нещо, което можем с лека ръка да пренебрегнем. Според специалиста най-честата причина за наличие на кръв в урината са камъните. 

 

Благодарение на образните методи на изследване, можем да хванем навреме наличието на камък, а установен навреме, той може да бъде излекуван, преди да е довел до бъбречна криза. Профилактиката определено помага първо за предотвратяване на бъбречна криза, второ, за намаляване на усложненията на бъбречно-каменната болест. "Камъкът е чуждо тяло и често пъти може да бъде причина за наслагване на инфекция в пикочните пътища. Тогава вече трябва да се борим с хроничната инфекция, трябва да се борим с антибиотична резистентност и т. н. Така че определено профилактиката има значение за предотвратяване на острите състояния и за предотвратяване на усложненията на дадено заболяване.", добавя д-р Явор Семерджиев за финал. 

 

Научете повече във видеото: 

 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки