Болки в рамото - причини и лечение

Раменната става е най-подвижната става в човешкото тяло. За разлика от много други стави тя изпълнява движение в трите равнини на пространството. Съвсем кратко сравнение правим с колянната става, която е един вид шарнирна става. Тя прави движение само в една равнина - сгъване и разгъване, докато раменната става е такъв тип става, че изпълнява множество движения в различни равнини на пространството и поради тази особеност, поради големия обем движения се получават много често най-различни травми. За щастие днес медицината разполага с модерни методи за лечение, които позволяват на пациентите да се възстановят бързо и безболезнено.

 

Как протичат артроскопските операции на раменна става и какво представлява високотехнологичната апаратура, с която работят специалистите ни разказва в специално интервю пред Safe News д-р Антон Антонов, ортопед в Медицински комплекс “Доверие”. 

 

Артроскопските операции – миниинвазивна революция

 

Артроскопските операции са миниинвазивни процедури, които се извършват с помощта на артроскоп – тънка тръбичка с камера, която се вкарва в ставата. Чрез артроскопа хирургът може да види и лекува увредените структури с минимални разрези и без да се налага отваряне на цялата става.

 

"Травмата, оперативната травма съм длъжен да спомена, че е много по-малка и в този смисъл и възстановяването, като следоперативно е много по-съкратено в сравнение с конвенционалните операции. Така че те са за предпочитане при много от увредите в раменната става.", добавя д-р Антонов.

 

Възстановяване

 

Д-р Антонов споделя, че почти при всички артроскопски операции се налага следоперативно да се проведе физиотерапия и рехабилитация. Целта й е да възстанови движенията в раменната става и също така да възстанови обема на мускулите, които са много важни, които всъщност движат рамото.

 

Артроскопските операции на раменната става са ефективен метод за лечение на: 

  •  Увреди на ротаторния маншон

  •  Изкълчвания на раменната става

  •  Калциеви депозити

  •  Стеснение на субакромиалното пространство

  •  Замръзнало рамо

 

Д-р Антонов съветва, ако страдаме от болки в рамото, да не се колебаем да се обърнем към ортопед, за да получим компетентна консултация и навременно решение на проблема.

 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки