Броят на регистрираните случаи на Ковид нараства

За един месец случаите на инфекция с Covid-19 в страната са се увеличили със седем пъти. Броят на хоспитализираните също се увеличава и пред нас стои есенна вълна на вируса. По последни данни, посочени от Единния информационен портал, 231 нови случая на Covid-19 в България са регистрирани. В извършените 1515 теста се откриват, че 15,2% от тях са с положителни резултати.

 

Съществува ли опасност от придобиване на същите смъртоносни форми на заразяване, които преживяхме през последните години, д-р Лиляна Чунева, пулмолог от Медицински комплекс "Доверие", дава отговори по тези въпроси пред SafeNews.

 

Според д-р Чунева, текущите форми на вируса протичат по-леко и не предизвикват тежки усложнения, които се наблюдават през последните две години. Важно е обаче да бъдем внимателни към симптомите като повишена температура, която продължава повече от три дни, задълбочаваща се кашлица, отделяне на секрет, отпадналост, затруднено дишане и болки в тялото. В такива случаи трябва да се прилагаме с лекар за правилно лечение, което да предотврати усложненията.

 

Д-р Чунева подчертава, че антибиотиците не са подходящо средство за лечение на вирусни инфекции, тъй като вирусите не са чувствителни към тях. Те се предписват само при наличие на бактериална инфекция.

 

Специалистът обаче подчертава, че няма 100% имунитет срещу вируса, независимо дали сте преживели болестта или сте се ваксинирали. Вирусът мутира и възможността за нови заразявания продължава да съществува. Съветът на д-р Чунева препоръчва лицата над 60 години и пациентите с хронични заболявания като сърдечно-съдови, захарен диабет и хронични белодробни заболявания да се ваксинират.

 

Специалистът подчертава, че превенцията е необходима - спазване на социалната дистанция, използване на защитни средства, редовно измиване на ръцете и проветряване на помещенията, както и поддържане на правилното хранене и физическа активност. Тя призовава и болните лица, които бъдат циркулирани, да носят предпазни маски.


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки