Истината е, че ваксините спасяват човешки животи!

Вечният спор "за" и "против" ваксините отново е актуална тема след бума на заразени с коклюш в цяла Европа през последния месец. Помагат ли ваксините наистина и как ни предпазват? Истина ли е, че ваксините спасяват животи? На всички тези въпроси отговаря в специално интервю пред Safe News доцент доктор Димитър Гугутков, изпълнителен директор на Медицински комплекс “Доверие”. 

 

Ваксините помагат срещу заболявания, които могат да причинят тежки увреждания или смърт, особено при децата, чиято имунна система тепърва се развива. “Допреди 20-30 години никой не коментираше коклюша, защото всички деца по задължителен ваксинационен календар, им се правеше ваксина.”, споделя доц. д-р Гугутков.

 

Много родители се притесняват, че многовалентните ваксини ще претоварят имунната система на детето им. Но всъщност е много по-вероятно на детето да навреди заболяване, което може да се предотврати с ваксина, отколкото самата ваксина.

 

Доцент Гугутков споделя, че ваксината срещу коклюш е изпитана повече от 100 години. Антителата срещу коклюш са много дълготрайни, с години наред и приложени в много малки дози, ваксините предизвикват много мощно образуване на антителата срещу микроорганизмите и по този начин ние сме защитени при срещата си с тях в нормалния начин на живот, който водим. 

 

“Аз мога да кажа като родител и като човек, който се грижи за здравето си, не само като лекар - и аз, и моите деца са ваксинирани с всички задължителни ваксини във ваксинационния календар и аз съм спокоен и нямам никакви притеснения, особено за тези три заболявания, които изброих: дифтерия, тетанус, коклюш.”, добавя специалистът. 

 

Доцент Гугутков е категоричен: “Ваксината не може да разболее детето. Тя може да причини едно неразположение, което е свързано с бурната реакция на имунната система. Но това в никакъв случай не е болест и не е разболяване на детето. Всеки един от нас в определени моменти, особено при малките деца, винаги когато се поставя ваксина педиатърът предупреждава, че е възможно да има повишена температура, възможно е да има неразположение, възможно е да има отпадналост. Това не е болест. Това е реакция на имунната система. И аз като родител, който има три деца, мога да кажа, че и при трите ваксините са влияли по различен начин.” 

 

За финал той съветва и апелира да спазваме протокола, да посещаваме личните си лекари, да проверяваме какъв е нашият имунизационен календар и да спазваме препоръките на специалистите.  

 

Научете повече във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки