Какво трябва да знаем за сколиозата ?

Сколиозата, или гръбначно изкривяване, става все по-чест проблем сред децата през последните години. Фактори като недостатъчна физическа активност, продължително прекарване пред компютърни екрани и неправилно хранене са само част от предпоставките за този проблем. Родителите трябва да бъдат внимателни и да наблюдават развитието на своите деца. При първи съмнения за наличие на проблем с гръбнака, е важно да потърсят специалист за консултация относно симптомите, лечението и превенцията.

 

 

В специалното интервю пред SafeNews, д-р Антон Антонов, ортопед-травматолог в Медицински комплекс "Доверие", ни предоставя повече информация относно сколиозата и гръбначните изкривявания при децата.

 

 

Сколиозата е една от формите на гръбначните изкривявания, като най-тежката и сериозна форма се свързва с деформация на гръбначния стълб. Изкривяването се осъществява във фронталната равнина, където се образува извивка на гръбнака. Освен това, прешлени тела се ротират около своята ос, което води до допълнителна деформация, особено при гръдния отдел на гръбнака. Това се проявява като така наречената ребрена гърбица, която е характерна и лесно разпознаваема. Сколиозата е най-честата форма на гръбначните изкривявания, като има и други форми, известни като позиционни изкривявания, които се отличават с по-малка степен на фиксираност. Тези форми са по-лесно регулируеми и лечими чрез рехабилитация, кинезитерапия и корекция на позата при децата в училище.

 

 

Често децата, които страдат от сколиоза, имат роднини със същият проблем, които са претърпели операции или са били частично излекувани. Затова при диагноза се препоръчва проучване на семейната история относно сколиозата в родителите на майката или бащата, както и други близки и далечни роднини. Освен наследствения фактор, генетични дефекти в развитието на детето и проблеми със съединителната тъкан могат да предразположат към сколиоза. В рядки случаи се среща и вродена сколиоза, като деформацията е налична при раждането на детето.

 

 

Д-р Антонов посочва, че родителите трябва да обръщат внимание на някои от типичните симптоми на сколиозата, за да могат да реагират своевременно. Визуални белези като асиметрия в гръдния кош или неравномерно разположени рамене могат да бъдат забелязани от родителите. Те трябва да обърнат внимание и на асиметричното разположение на талията. Освен визуалните сигнали, децата често се оплакват от болки в гърба, което също трябва да бъде взето под внимание. В такива случаи е важно консултация с личен лекар или специалист по сколиоза, който ще може да направи подробна оценка и да предостави информация относно диагнозата, лечението и превенцията.

 

 

Лечението на сколиозата може да бъде неоперативно или оперативно. Неоперативното лечение включва използването на специални корсети, които се изработват индивидуално и притискат изкривяванията в нужните зони на гръбнака. Това помага за намаляване на прогресията на изкривяването и подобрява качеството на живот на децата. Важно е да се отбележи, че корсетите не могат да променят или изправят изкривяването, но могат да предотвратят прогресията му. Въпреки това, носенето на корсети може да бъде предизвикателство за децата, тъй като изисква да бъдат носени 23 часа на денонощието. Родителите трябва да бъдат активни и да помагат на децата да спазват необходимите часове за носене на корсетите.

 

 

Рехабилитацията и физическите упражнения също са от съществено значение при лечението на сколиозата. Те помагат за развитието и поддържането на мускулатурата на гръбначния стълб, като осигуряват стабилност и регулиране на изкривяванията. Работата с рехабилитатори и кинезитерапевти е важна за постигане на добри резултати при лечението.

 

Гледайте цялото интервю тук:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки