Камъни в пикочния мехур - причини, симптоми и превенция

Операциите за отстраняването на камъните в пикочния мехур са едни от първите хирургически манипулации. Най-старият метод за отстраняване на камъни в пикочния мехур са класическите отворени операции. С въвеждането на иновативните методи на лечение те се извършват все по-рядко и по-рядко. За най-съвременните методи на лечение при камъни в пикочния мехур и повече за самото заболяване разказва в интервю пред Safe News д-р Явор Семерджиев, началник на урологичното отделение в Медицински комплекс “Доверие”. 

 

Kак и защо се образуват камъни в пикочния мехур?

 

Д-р Семерджиев споделя, че най-честата причина за камъните в пикочния мехур е затрудненото излизане на урината навън. “Чисто статистически, най-често това се получава при увеличение на простатната жлеза, но има и други състояния и заболявания, които могат да доведат до същото, а именно някое стеснение на пикочния канал, стеснение на шийката на пикочния мехур и другото е неврологична причина. Но предвид това, че увеличението на простатната жлеза е най-често срещаната патология при мъжете, съответно и увеличението на простатната жлеза е и най-честата причина за развитие на камъни в пикочния мехур.”, добавя специалистът.

 

Какви са симптомите

 

Д-р Семерджиев споделя, че най-честите симптоми са: болка, възпаление на пикочния мехур и хронична инфекция, която не може да се премахне. Друга честа изява това е наличието на кръв в урината и някои от по-трудните за диагностика моменти са когато чисто механичното дразнене от камъка води до едни оплаквания по типа на често уриниране и парене при уриниране.  

 

Как се диагностицира наличието на камъни в пикочния мехур?

 

“Обикновенно го намираме на ехографа. Обикновенно казвам. Някой път, тъй като все пак става въпрос за пациенти, които от дълги години имат увеличение на простатната жлеза, самият пикочен мехур много се променя и някой път е трудно да се види на ехографа. Тогава ни помагат рентгена и най-точно е със скенер.”, споделя специалистът. 

 

Интересен факт е, че много често урологичните заболявания са причина да се открие неврологично заболяване. Д-р Семерджиев обръща внимание на факта, че урологичната инфекция е най-честата причина за смърт на пациенти с неврологични заболявания. 

 

Каква е превенцията?

 

Д-р Семерджиев съветва да се посещава редовно лекар, уролог и съответно да се проследява увеличението на простатната жлеза, за да не трябва да се лекуват нейните усложнения. 


 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки