Лечение на коленни травми

В специално интервю пред Safenews д-р Антон Антонов, ортопед-травматолог в Медицински комплекс "Доверие.", споделя  за най-често травмиращите стави.

 

 

Коляното е една от най-често травмиращите стави. Спортистите и хората с активен начин на живот са сред най-честите пациенти при травматолозите. Не трябва обаче да забравяме и по-възрастните хора, чиито коленни стави претърпяват редица изменения с годините. Травмата на колянната структура води до нарушаване на функцията на коляното, болка, нестабилност на колянната става и значително влошава качеството на живот на пациента.

 

 

Най-честите коленни травми

 

 

Когато говорим за коленните травми, някои видове се изпъкват сред останалите. Най-честите увреди в коляното включват разкъсване на менискуса, повреждания на кръстосани връзки и увреди на хрущялни структури. Тези травми често засягат младата популация, хора на възраст между 15 и 40 години, които са физически активни. От всички тези травми, увредите на менискуса са най-чести.

 

 

Менискусната увреда

 

 

Менискусът е изключително важна структура в колянната става. Той не е нито хрущял, нито кост, а има консистенция, подобна на гума за триене на молив. Всяка колянна става разполага с два менискуса, вътрешен и външен. Тези структури увеличават ставната повърхност и помагат за плавното движение на ставата. Освен това, те поемат натоварванията при стъпване и подпомагат ротационните функции на коляното.

 

 

Скъсаният менискус настъпва при рязко сгъване или разгъване на коляното по време на спортни дейности. Този вид травма може да доведе до разкъсване на менискуса, често в задната и средната части.

 

Чуйте повече в интервюто:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки