Превенцията на рака на простатата - значението на робот-асистираните операции и редовните изследвания

Превантивната медицина е от голямо значение за нашето здраве. Това потвърждава д-р Явор Семерджиев, началник на отделението по урология в болница „Доверие“ в специално интервю за SafeNews. Той обръща внимание на това, че ракът на простатата може да бъде лечим в ранните стадии на заболяването, но става нелечим в напредналите стадии.

 

Отбелязвайки 10 години от първата урологична робот-асистирана операция с роботът Da Vinci в болница „Доверие“, д-р Семерджиев обяснява, че това е форма на лапароскопска хирургия, при която има възможност за много фини движения, чрез които имаме възможност да запазим по-добре околните структури и същевременно да сме максимално агресивни към онкологичното заболяване.

 

Специалистът отбелязва, че всяка една операция може да се извърши с тази система, но лекарите преценят дали има нужда, например при предшестващи операции. В по-голямата част от случаите, обаче, операцията с роботизираната система е възможна.

Относно ракът на простатата, д-р Семерджиев съветва мъжете след 50-годишна възраст да си направят изследване на туморния маркер и в зависимост от неговата стойност и от това дали е имало роднини с онкологични заболявания, да се определя и периодът на профилактично изследване.

Той подчертава, че е важно повече хора да бъдат запознати с проблема на рака на простатата и да продължава здравната политика към все по-голямо обхващане на рисковите групи пациенти. Също така, специалистът отбелязва, че са започнали да идват повече пациенти в ранно открит стадий на онкологични заболявания, което е много важно за успеха на лечението.

 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки