Три важни съвета за здравето на очите при учениците

Често родителите подценяват колко важни са за децата профилактичните очни прегледи. Започването на учебната година е изключително важен момент и повод да заведем детето си на очен лекар. Резкият преход от забавление и игри към учебни часове се оказва един много стресиращ момент за учениците. 


Умората, която се натрупва в очите, е сериозна предпоставка за появата на по-сериозни проблеми със зрението на децата. Д-р Даниела Венелинова - офталмолог в Медицински комплекс “Доверие”, споделя ефективни съвети за ранно откриване на заболявания на очите. 


1. Времето, прекарвано от децата пред мобилните устройства, трябва да бъде сведено до минимум


По малките деца – от 1-ви до 6-ти клас, е препоръчително да прекарват час и половина, максимум два часа пред компютър или телефон. Почивка е необходимо да се прави на всеки 30 - 40 минути. Това не означава да сменим телефона с телевизор или компютър. Почивката е насочване на вниманието на децата към нещо друго – спорт, четене или рисуване. Изключително важно е децата да четат книги на хартиен носител, а не само на електронен. Често по-големите деца, след 7-ми клас, прекарват между 8 и 10 часа пред устройствата през лятото. Това е твърде много и може да доведе до развиване на т.нар. мързеливо око. 


Продължителното време пред мониторите предразполага към състоянието “спазъм на акомодацията”. В следствие на натрупалата се умора, зрението лъжливо намалява - децата не виждат, но в същото време нямат проблеми със зрението. Това води до спазъм на мускулатурата на очите - изкуствено късогледство. Ако не се предприемат възможно най-бързо съответните превантивни мерки, е възможно да се стигне до истинско късогледство. 

 

2. Редовни профилактични прегледи

Често явление е родителите да пренебрегват или да не забелязват признаците за проблем със зрението на децата. За съжаление мерки се прилагат, когато проблемът стане по-сериозен. Профилактичните очни прегледи са изключително важни при децата. Първият очен преглед на децата, осигурен от Здравна каса, е още на шестмесечна възраст. Важно е родителите да бъдат наблюдателни и да предприемат действия при първите сигнали. Те могат да бъдат:  присвиване на очите, приближаване към телевизора, както и приближаване на устройство или книга към очите. 


3. Правилото “35 - 40 см. разстояние от носа”


Със започването на новата учебна година, учениците ще прекарват значително повече време пред компютрите и учебниците. За следене на това време ключова роля имат родителите. През свободното време децата е добре да са ангажирани с нещо различно - спорт, хоби, разходки или четене. Постоянното излагане на зрението на синята светлина от монитора и мобилните устройства е главната причина за главоболие и чувство за постоянна умора.  


Разстоянието от монитора или книгата до очите трябва да е 35 - 40 см., или две педи от носа. Винаги е важно да има светещо тяло в стаята, за да се избегне резкия контраст между светлината на екрана и светлината в помещението.


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки