Варицела - как протича и как да се предпазим

След като в началото на годината станахме свидетели на бума на коклюш, преди седмица СЗО алармира за нарастващите случаи на заразени с варицела. Какво представлява всъщност варицелата, опасна ли е и как можем да се предпазим? На всички тези въпроси отговаря в специално интервю пред Safe News д-р Ралица Калинова, педиатър в Mедицински комплекс "Доверие".

 

Варицелата, по-известна като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване и е една от тежките заразни детски болести. Причинява се от вируса варицела зостер и се проявява с висока температура и обрив по цялото тяло. Предаването на вируса се извършва по въздушно-капков път, а високата заразност се дължи на това, че инфектираният човек е заразен за околните един-два дни преди появата на обрива и през целия период, в който има кожен обрив, което е приблизително 10 дни след появата на първата обривна вълна. 

 

“Аз не мога да кажа, че е бум точно, защото бумът беше около март месец при нас. По-скоро сега вече се доизчистват последните случаи и такива, които не са преболедували деца и са контактни с други и са в големи колективи, се заразяват и продължават да си идват.” - споделя д-р Калинова. 

 

Как протича заболяването

 

Когато започне варицелата, тя започва с температура, която е около един-два дни. В момента, в който избие обрив, би трябвало и температурата да спадне и след това вече карантината е 10 дни. В този период не трябва да се контактува с други хора, особено неболедували, както и бременни. Обривите завяхват някъде между втората седмица до първия месец. След това е възможно в продължение на няколко месеца да останат белези. Зависи от това, колко е била като изява силата на варицелата, колко са били големи обривите.  Колкото са по-малки, по-бързо избледняват и изчезват. Даже не остават и следи.

 

Задължителна ли е ваксината в България?

 

Ваксината за варицела все още не е влязла като задължителна в нашия имунизационен календар, но в някои държави я има като задължителна. В България тя е по желание. ВАРИВАКС се казва, съдържа две дози, като втората се слага един месец след първата. 

 

“Има деца, които са ваксинирани с ВАРИВАКС и при срещата с варицела не се разболяват. Има и такива, които след срещата с варицела я карат в много лека форма, почти без обрив, най-много да излезнат 1-2 пъпки, не вдигат температура, нямат оплаквания. Вариваксът предпазва от усложненията и от това да се развие симптоматиката, класическата на варицела, но не ти гарантира, че няма да прихванеш варицела от болен.” - добавя д-р Калинова


 

Може ли да се заразим повторно?

 

Това зависи от имунния отговор на организма и от това каква е възрастта на човека, който се разболява. Но обикновено ако е карана варицелата в детска възраст по класическия начин - с температурата, с обривните единици, не може човек да се зарази втори път. Вирусът по принцип остава в латентна форма в нервните клетки, тоест той спи и при някакъв срив на имунната система или при някакво заболяване, той може отново да се активира и тогава вече заболяването не се нарича варицела, а херпес зостер при възрастните хора и протича по по-различен начин при тях. 

 

Д-р Калинова обръща внимание, че бебетата са най-рисковият контингент, защото при раждането те получават антитела от майката, ако тя е преболедувала варицела в детството си и има антитела и са защитени някъде до шестия месец, но след това те нямат защита, а е рано да бъдат имунизирани с ВАРИВАКС и трябва много да се пазят, защото усложненията могат да бъдат сериозни, а понякога и фатални. 

 

Има ли превенция

 

За финал специалистът споделя, че “превенцията е точно тази, ако има, особено в семейства, където има деца, които посещават детска градина и се знае, че в момента има бум или в градината вече има доказан случай, има ли бременни в семейството е хубаво да се отделят, докато мине карантинния период. Те обявяват карантинен период и ако детето се окаже, че е здраво, вече пак да си контактуват с него. Имала съм такива случаи. Майката се разделя с голямото дете, което ходи на градина, за да предпази плода. Пазене и ваксини. Който иска, ваксините са свободни, има ги в аптечната мрежа.”


 

Научете повече във видеото: 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки