Ендокринологичен кабинет

В ендокринологичния кабинет на медицински комплекс „Доверие” се извършва първична извънболнична медицинска помощ чрез модерни методи за ранна диагностика, подходящо терапевтично лечение и ефективна профилактика на пациента спрямо заболяването му.

Осъществяват се:


 • Обстоен клиничен преглед с цел установяване на физикален статус
 • Инструментални изследвания - определяне стойността на кръвната захар с глюкомер, снемане на неврологичен статус при пациент със захарен диабет, вземане на ранев секрет от язва при диабетно стъпало; ехография
 • Работа в тясно сътрудничество със специалистите от кабинетите по акушерство и гинекология, клинична лаборатория и образна диагностика, които от своя страна извършват необходимите допълнителни изследвания. Това включва:

  -       показатели на кръвно и уринно ниво, включително хормонални изследвания и тестове с бърз резултат

  -       ехографски и рентгенови изследвания

  -       остеоденситометрия

 • Интерпретация на инструментални специализирани изследвания
 • Поставяне на диагноза
 • Изготвяне на индивидуален лечебен и профилактичен план
 • Периодичен контрол на състоянието на пациента и корекции на лечебния план


ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ


 Ендокринната система

e отговорна за контрола и координацията на основни жизнени процеси в организма чрез отделянето на хормони от жлези с вътрешна секреция – щитовидна и околощитовидни, надбъбречни, панкреас, хипофиза, епифиза, тестис, яйчник. Посредством кръвта хормоните взаимодействат с и регулират функциите на репродуктивната и нервната системи, червата, черния дроб, панкреаса и бъбреците.

 

Терминът „ендокринен дисбаланс” описва отклоненията в производството им спрямо нормите. Такива изменения могат да причинят редица заболявания, свързани със смущения в процесите на растеж, развитие, репродукция, поддържане на енергийни нива и вътрешен баланс в системите на човешкото тяло.

 

Болестите на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата са често срещани - засягат жени и мъже от всички възрасти.


 • Захарен диабет

  Най-разпространеното ендокринно заболяване в световен мащаб. Диабетът е хронична метаболитна болест, при която нивото на кръвна захар в организма е повишено поради недостатъчното произвеждане на инсулин или отслабената реакция на клетките към него. Свързано е с натрупване на високи количества глюкоза в кръвта и може да причини усложнения в голям брой телесни функции.
 • Болести на щитовидната жлеза.

  Сред най-често срещаните заболявания на ендокринната система, които могат да се проявят във всяка възраст и засягат основно жени. Основни причини за възникването им са автоимунни процеси, недостиг на йод, генетично предразположение, инфекциозни и канцерогенни фактори. Най-разпространени са Базедова болест, болест на Хашимото, хипофункция на щитовидната жлеза (със или без гуша), дифузна, спорадична гуша, възлеста гуша, тиреоидит на Де Кервен
 • Разстройства на обмяната на веществата

  Нарушения в метаболизма на въглехидратите, белтъците и мазнините, както и техните ингредиенти. Метаболитен синдром. В комбинация със затлъстяване увеличават риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.
 • Затлъстяване и други разстройства поради прехранване

  Болестни състояния, които се характеризират с повишено натрупване на мастна тъкан в организма.
 • Недоимъчно хранене

  Продължително приемане на храна, която съдържа по-ниско от необходимото за един организъм количество белтъчини, мазнини и въглехидрати.

 • Други разстройства на глюкозната регулация и ендокринната секреция на панкреаса

  Включват хипогликемия (занижени нива на глюкоза) и хиперинсулизъм (твърде високи нива на инсулин в кръвта), редица вродени / наследствени заболявания
 • Разстройства на други ендокринни жлези (паращитовидни жлези – автоимунни полигландуларни синдроми, надбъбречни жлези, хипофиза и хипоталамус, полови жлези).

Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки