Офталмологичен кабинет

В кабинета по очни болести на медицински център „Доверие“ се извършват експертни офталмологични прегледи, които обхващат в дълбочина индивидуалните нужди на всеки пациент.

При нашите офталмолози се извършват:


 • анамнеза за уточняване на основното заболяване и неговите характеристики, както и проверка за наличие на индикации за спешна операция
 • клиничен преглед - оглед и изследване с биомикроскоп и офталмоскоп

 • назначаване на инструментални, биохимични, микробиологични, вирусологични и други специализирани лабораторни изследвания при необходимост
 • провеждане на консултации със специалисти от други специалности с цел уточняване на диагнозата, показанията за евентуална операция и причините за неотложност/спешност

Сред изследванията, които специалистите ни използват в диагностиката са: биомикроскопия, офталмоскопия, ретиноскопия, ехография, компютърна томография и т.н.


Оборудване


Кабинетите са оборудвани със стандартните инструменти за провеждана на основните изследвания: офталмоскоп, зрителна таблица, набор корекционни стъкла, биомикроскоп, офталмотонометър, микрохирургични инструменти за отстраняване на чужди тела.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ


Очите

представляват периферната част на цялостния зрителен апарат, който се състои още от проводников и централен отдел. Чрез тях се реализира важната сетивна и когнитивна функция на зрението – с тях човек възприема образи и ги "изпраща" към главния мозък, където се "разчитат“.

 

Болестите на окото и неговите придатъците изискват специализирана медицинска помощ и лечението им се осъществява от офталмолог. Могат да са възпалителни и невъзпалителни, структурни и функционални, с травматично и дегенеративно естество. Често срещани са:


 • Късогледство и далекогледство

  Най-разпространените причини за нарушено зрение са рефракционни – намалена е способността на окото да пречупва и фокусира светлинните лъчи върху ретината. Такива състояния са налични при над 30% хората. Късогледството (миопия) и далекогледството (хиперметропия) се дължат именно на промени в пречупващата способност на роговицата.

 • Астигматизъм

  Състояние, свързано с дефект на окото. Дължи се на изменения във формата на роговицата, което води до неточно пречупване на светлинните лъчи, а от там – неправилно фокусиране и неясен образ. В голяма част от случаите състоянието е вродено. Както късогледството и далекогледството, може да се коригира с очила, контактни лещи или рефрактивна хирургична интервенция.
 • Болести на клепача, слъзните пътища и орбитата

  С нарушаването на предпазната функция на клепача окото лесно става податливо към влиянието на увреждащи външни фактори и поради това навременното им лечение е важно.
 • Конюнктивит и други болести на конюнктивата

  Ролята на конюнктивната мембрана е свързана с подвижността на очната ябълка и защитата от инфекции. Конюнктивитът е сред най-често срещаните очни болести и може да се появи под влиянието на различни инфекциозни и неинфекциозни причинители. Симптомите при различните видове се припокриват – зачервяване, сълзене и болка с усещане за наличие на чуждо тяло.

  Сред по-рядко срещаните болести на конюнктивата са пингвекула, птеригиум, ксероза на конюнктивата.

 • Възпаление на роговицата – кератит

  Може да се дължи както на бактериален, така и на вирусен причинител. Клинично се проявява като нарушение в прозрачността на роговицата, съпроводено с внезапна болка, сълзене на очите и светобоязън. Поради риска от сериозни нарушения във функцията на очите, заболяването изисква спешна медицинска помощ.

 • Катаракта

  Представлява потъмняване на лещата и е наричано още „старческо перде“. Най-често се среща при пациенти над 60-годишна възраст, но може да се прояви и в по-ранна възраст като следствие от друго увреждане – травма, диабет, високо късогледство.
 • Глаукома

  Основни рискови фактори са наличието на далекогледство и наследственост. Диагностициране на заболяването се извършва на база показатели на вътреочно налягане, вид на зрителния нерв и състояние на зрителното поле. Сред очните заболявания, водещи до слепота, глаукома е второто най-разпространено, но за разлика от по-често срещаната катаракта,загубата на зрението е невъзвратима.
 • Неврит на зрителния нерв

  Невритът е възпалително заболяване, което може да бъде предизвикано от разнообразни причини и да се развие в 2 форми – папилит или ретробулбарен неврит. Нерядко е свързано със системни заболявания на централната нервна система, с инфекциозни или метаболитни заболявания. Основният симптом при заболяването е нарушена зрителна функция, особено свързана с невъзприемане на цвят.
 • Отлепване и разкъсване на ретината

Симптоми


Консултацията със специалист - офталмолог извън рамките на редовните профилактични прегледи е препоръчителна при:


 • Замъглено зрение

  Нарушенията в остротата на зрението може да са свързани с редица офталмологични заболявания, травматични последствия от контузии в главата, мозъчни нарушения, автоимунни заболявания, ендокринни и съдови заболявания и други.

 • Дразнене и болка

  Дискомфортът в окото, понякога придружен от парене, сърбеж, сълзене или сухота, може да бъде свързан както с безобидни причини – натоварване или попадане на мигла, така и с конкретни заболявания.

Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки